Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 26-04-2024
Головна » 2019 » Січень » 25 » Тисячолітній черевик вікінгів знайшли у гирлі Темзи
12:00
Тисячолітній черевик вікінгів знайшли у гирлі Темзи


 

За словами археологів, це дуже важлива знахідка, оскільки вона може виявитися останньою реліквією стародавнього народу. Вік рідкісного артефакту – близько 1000 років.

Цікаво, що виявив реліквію британський археолог-любитель Стів Томлінсон. За його словами, він проводив дослідження гирла річки. Під час робіт він зауважив, що з грязьових відкладень видніється якийсь предмет. Трохи розкопавши і витягнувши його на поверхню, фахівець зрозумів, що це черевик. Але оскільки зроблений він був далеко не на сучасний манер, крім того, експерт мав деякий досвід в археології, він припустив, що знахідка може мати історичну цінність.

Томлінсон не помилився. Коли він приніс черевик фахівцям, результати дослідження предмета здивували не тільки любителя, але і професіоналів. Археологи провели деякі аналізи, в тому числі, радіовуглецевий, який і показав, що взуття виготовили в період між 1017 і +1059 роками нашої ери. Не секрет, що в цей часовий відрізок на британських островах жили англосакси і вікінги. Тільки в 1066 році Вільгельмом Завойовником було засновано нову династію після розгрому військ короля Гарольда.

Вчені розповіли, що черевик в дуже хорошому стані незважаючи на свій вік. На ньому видно навіть сліди від пальців ніг. На їхню думку, збереженню послужила консервація глиною. Знахідку продовжать досліджувати, а потім передадуть до музею.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Цікаві науковцям новини | Переглядів: 709 | Дата публікації: 25-01-2019 | Додав: admin | Теги: знахідка, вікінг, гирло, черевик, темза, тисячолітній | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]