Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Сб, 21-09-2024
Головна » 2024 » Вересень » 6 » Таємницю утворення самородків розкрили геологи
00:14
Таємницю утворення самородків розкрили геологи


Австралійські дослідники з Університету Монаша на чолі з Крістофером Войзі запропонували нове пояснення, засноване на п'єзоелектричних властивостях кварцу, які можуть сприяти формуванню золота під час землетрусів. Висновки вони виклали в статті в журналі Nature Geoscience.

Золото зазвичай осідає з гарячих гідротермальних розчинів, які піднімаються по тріщинах у земній корі під час сейсмічної активності. Температура розчинів сягає від 200 до 650 градусів Цельсія, а тиск - до п'яти кілобар. Однак щоб пояснити формування великих золотих самородків, учені залучили гіпотезу про наночастинки золота, що збираються на поверхні кристалів кварцу.

Дослідники провели експерименти зі зразками кварцу з австралійського рудника Fosterville. Вони імітували сейсмічні хвилі та вивчили осадження золота з різних розчинів. Результати показали, що п'єзоелектричний потенціал кристалів кварцу може сприяти електрохімічному осадженню золота на їхній поверхні, особливо в місцях, де кристали кварцу виступають у ролі електродів.

На думку дослідників, описані ними процеси можуть відбуватися і в природі.

"Це може пояснити утворення зародків і зростання великих самородків золота в гірських рудних системах, які відрізняються від золотоносних родовищ іншого походження з високим вмістом металу, але без великих скупчень", - пояснили вчені в статті.

Цей механізм пояснює, як золото накопичується вздовж тріщин у кварцових жилах, створюючи унікальні родовища великих самородків. На думку вчених, їхнє дослідження вирішує більш ніж віковий "парадокс золотих самородків".


За матеріалами Новини науки
Категорія: Останні відкриття науки | Переглядів: 36 | Дата публікації: 06-09-2024 | Додав: admin | Теги: утворення, самородок, таємниця | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]