Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 28-03-2024
Головна » 2021 » Вересень » 22 » Таємницю піраміди майя вчені розгадали: навіщо її побудували
13:21
Таємницю піраміди майя вчені розгадали: навіщо її побудували


Її будували близько восьми десятків років

Вчені дізналися, що піраміда майя в сучасному Сальвадорі побудована після гігантського вибуху вуглецю вулкана Ілопанго. Виверження випустило близько 20 кубічних миль тефри, покривши землю приблизно на 1,6 фута.

Через що з'явилася потреба будувати піраміду

Археолог Акіра Ічікава з Університету Колорадо Боулдер вивчав піраміду Кампана в Сан-Андрес. Вона знаходиться в 25 милях від озера Ілопанго.

Проаналізувавши матеріали споруди, фахівець дізнався, що вона побудована з тефри. Тобто всього через 5–30 років після виверження вулкана. Завершили ж її протягом 80 років.

Гарна локація, чи навіщо її використовували?

Акіра Ічікава зауважив, що піраміду побудували у відповідь на вулкан. Той, як і гори, були священним у мезоамериканському світогляді.

Гігантську піраміду возвели, щоб "уберегтися від майбутніх вивержень". Вони до речі були на озері Ілопанго і далі, останнє у 1879–80 роках.

"Через катастрофічні масштаби виверження вчені вважають, що багато місць були занедбані, і знадобилося багато часу, щоб знову зайняти уражені території", - пояснив вчений Ічікава.

Крім того, можливо піраміда мала релігійну та соціальну функції. Значні будівельні зусилля, можливо, допомогли об’єднати людей - як тих, хто вижив після вулкана, так і прибулих у цей регіон.

Але чому вона не така величезна, як і інші?

Утім люди швидко повернулися до Сан-Андрес. Про таке свідчить час і масштаб скорочення піраміди Кампани. Вона складається з пірамідальної форми: приблизно 43 футів (13 метрів) у висоту - побудованої на платформі заввишки 23 фути (7 метрів).

Загальна споруда мала об'єм близько 1 мільйон 165 тисяч 384 кубічних футів (33 тисячі 000 кв.м.). Такі розміри роблять її найбільшою спорудою в долині на момент побудови.

Новини археології

У Тибеті археологи знайшли найдавніший витвір мистецтва у світі. У Кесанзі на висоті понад 4 200 метрів дослідники виявили скам'янілі відбитки рук і ніг дітей. Їх вік оцінюється від 169 тисяч до 226 тисяч років.

Після дослідження "Стоянки верблюдів", яка розташована в Саудівській Аравії, вчені дізналися про вік статуй. Раніше фахівці думали, що археологічний об'єкт возвели на початку нашої єри.

Два шматочки скам'янілого бірманського бурштину знайшли археологи. Всередині дослідники побачили дві павукові сім'ї, чий вік перевищує 99 млн років.

У Чилі археологи знайшли перші у Південній півкулі останки птерозавра. Виявлений екземпляр належав до підродини Ramphorhynchinae з довгим хвостом і загостреною мордою. Розмах крил знахідки становив до 2 м.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Цікаві науковцям новини | Переглядів: 330 | Дата публікації: 22-09-2021 | Додав: adminA | Теги: вчені, таємниця піраміди майя, Навіщо | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]