Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 18-04-2024
Головна » 2022 » Листопад » 24 » Таємницю найбільшого підводного вулкана у світі розкрили дослідники
10:30
Таємницю найбільшого підводного вулкана у світі розкрили дослідники


Вибух, що послідував за виверженням вулкана Хунга-Тонга-Хунга-Хаапай у січні 2022 року, був у сотні разів потужніший за ядерний вибух у Хіросімі.

Виверження на архіпелазі Тонга в Тихому океані було чути на Алясці — за 10 000 кілометрів від епіцентру, — пише CNN. Шлейф попелу, диму та вулканічної речовини піднявся в повітря на 58 кілометрів, а у верхньому шарі атмосфери Землі вирували ураганні вітри. Після цього почалося цунамі з хвилями заввишки до 15 метрів, внаслідок чого загинули троє людей.

Нещодавно група експертів завершила розслідування, підтвердивши, що переміщено майже 10 квадратних кілометрів морського дна, що еквівалентно 2,6 мільйонам олімпійських басейнів. Однак залишається незрозумілим, чому виверження було таким потужним. Частину відповідей було отримано під час експедиції, проведеної співробітниками Національного інституту водних та атмосферних досліджень Нової Зеландії (NIWA).

попіл, що осідає на острів Тонга, після виверження вулкана

Фахівець з морської геології в NIWA Еріка Спейн використовує високотехнологічне ехолокаційне обладнання для пошуку підводних вулканів і збирає підказки про «тригери», що впливають на підводні виверження.

Вулканічний конус на маленькому острові в Тихому океані піднімався лише на 100 метрів, проте під поверхнею вулкан простягався більш ніж на 20 кілометрів завширшки та майже на 2 кілометри завглибшки.

Результати експедиції здивували команду, — каже Спейн. Передбачалося, що потужне виверження залишить на морському дні багато вулканічних уламків, але цього не сталося. Більшість вулканічного матеріалу просто пішла прямо в стратосферу.

президент Перу Педро Кастільо на пляжі після розливу нафти, спричиненого цунамі

Невідповідність між розміром обвалення улоговини та знайденими уламками вказувала на причину вибуху: гаряча магма з вулкана взаємодіяла з холодною морською водою, утворюючи пар. «Пар займає у тисячу разів більше обсягу, ніж вода, – каже Спейн. — Це певною мірою пояснює, чому виверження було таким бурхливим».

Зміни атмосферного тиску створили метеоцунамі і породили хвилю, яка три чи чотири рази обійшла весь світ, — зазначає вчений-гідродинамік із NIWA Емілі Лейн. «Ця подія справді змінила наше розуміння вулканічних цунамі», — додає вона.

Усього було проскановано 22 тисячі квадратних кілометрів морського дна, що допомогло визначити вразливі екосистеми.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 193 | Дата публікації: 24-11-2022 | Додав: adminA | Теги: світ, найбільший підводний вулкан, дослідники | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]