Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 25-04-2024
Головна » 2021 » Червень » 20 » Суміш з гною, яка знищує шкідників, відкрили вчені
15:09
Суміш з гною, яка знищує шкідників, відкрили вчені


Іспанські вчені відкрили, що суміш з гною, відходів виробництва пива і ріпакової олії дозволяє знищувати круглих черв’яків-нематод, а також інших шкідників. У ході дослідження встановлено, що згадана суміш сприятливо позначається на підвищенні врожайності сільськогосподарських культур.

«Завдяки високій концентрації сполук азоту в цій суміші, відбувається стимулювання зростання корисних мікробів у грунті, одночасно прискорюється розкладання гною і відбувається загибель нематод та інших безхребетних шкідників, які пошкоджують коріння рослин та знижують їх врожайність», – розповідає Майте Гандаріасбейтія, науковий співробітник Баскського інституту розвитку і вивчення агрокультури.

Вчені звернули увагу на те, що продукти гниття деяких рослин містять в собі речовини з класу ізотіоціанатів і глюкозинолатів, які є дуже токсичними для нематод та інших шкідників. Науковці простежили за тим, як внесення згаданої суміші вплине на стан посадок капусти на базі однієї з експериментальних теплиць в Іспанії.

Як показали проведені досліди, комбінація з усіх трьох природних компонентів найбільш ефективно стимулювала зростання капусти і при цьому захищала її коріння від атак нематод виду Meloidogyne incognita (південна галова нематода), які негативно впливають на кореневу систему рослин.

До обробки полів сумішшю з гною і рослинних решток, ці черв’яки знищували близько 45% врожаю, тоді як природний пестицид зменшив цей показник фактично до нуля до другого сезону вирощування капусти.

Зникнення паразитичних нематод, як відзначають вчені, було пов’язано не тільки з появою в ґрунті токсичних для них речовин, але і з тим, що суміш з гною і рослинних решток прискорила розмноження корисних грунтових мікробів. Ці бактерії, в свою чергу, привертали увагу інших видів черв’яків, які поступово витісняли залишки популяцій Meloidogyne incognita.

Біологи сподіваються, що ці досліди допоможуть їм створити нові види біопестицидів, спрямованих на боротьбу з іншими видами патогенів, бактерій і шкідників сільськогосподарських культур.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 361 | Дата публікації: 20-06-2021 | Додав: adminA | Теги: вчені, знищує шкідників, суміш з гною | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]