Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 02-05-2024
Головна » 2021 » Серпень » 14 » Створив нову екосистему пластик в океані
15:24
Створив нову екосистему пластик в океані


Вчені виявили, що пластик створив нову екосистему в океані. Вона стала домом для цілого ряду організмів – від морських тварин до бактерій, які його «поїдають», пише Bloghouse.website/.

Мікробіолог з Королівського інституту морських досліджень Нідерландів Лінда Амарал-Зеттлер назвала це явище терміном «пластосфера». Пластик можна зустріти майже по всій планеті, але в окремих випадках його скупчення вже є екосистемою, особливим морським середовищем проживання.

Велика частина використаних пластикових виробів відправляється на звалища, але майже третина їх потрапляє в море. Частина з них тоне, але багато хто залишається плавати близько до поверхні, стаючи місцем проживання для сотень організмів. На відміну від більшості органічних матеріалів, пластик дуже міцний і довговічний, що дозволяє істотам, прикріпленим до нього, розмножуватися і поширюватися по величезній площі, пише https://bloghouse.website/osvita.

Пластісфера є екосистемою, особливим морським середовищем проживання. Найвідомішим прикладом такого скупчення відходів є Велика тихоокеанська сміттєва пляма, що розміром удвічі перевищує територію Франції. Амарал-Зеттлер розповідає, що в пластосфері є організми, які фотосинтезують, є хижаки і жертви, симбіонти і паразити, і, відповідно, повний спектр взаємодій живих істот, властивий іншим екосистемам, повідомляє https://bloghouse.website/osvita/yak-lyudskyj-mozok-kytajski-naukovtsi-zapustyly-shtuchnyj-intelekt.html.

Велика частина пластику в океані – пляшки з поліетилентерефталату (ПЕТ). Кожну хвилину в воду потрапляє мільйон таких виробів. У червні дослідниця Робін Райт з кафедри фармакології Університету Далхаузі в Канаді виявила в океанській воді дві бактерії, здатні руйнувати ПЕТ – тобто «поїдати пластик».

Організми відомі під назвами Thioclava sp. BHET1 і Bacillus sp. BHET2. Бактерії проникають всередину пластику через те, що в воді матеріал притягує вуглець, залізо, азот і фосфор. Ці речовини, своєю чергою, залучають мікроби. Автор дослідження стверджує, що ці бактерії стануть ключовим знаряддям людства в боротьбі з пластиком.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 346 | Дата публікації: 14-08-2021 | Додав: adminA | Теги: нова екосистема, океан, пластик | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]