Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 29-03-2024
Головна » 2016 » Березень » 30 » Створили метаматеріал, що поглинає радіохвилі і приховує об’єкти від радарів, інженери з Айови
22:59
Створили метаматеріал, що поглинає радіохвилі і приховує об’єкти від радарів, інженери з Айови


 

Інженери з університету Айови (Iowa State University) розробили новий тип гнучкого і еластичного покриття, структура якого містить безліч маленьких елементів, виготовлених з рідкого металевого сплаву, яке з високою ефективністю поглинає радіохвилі певного діапазону і приховує об’єкти від “пильного ока” радарів. Назва цього покриття, “мета-шкіра”, є похідним від терміну “метаматеріали”, які є штучними матеріалами, що володіють властивостями, якими не володіє жоден з матеріалів природного походження. Елементи нового метаматеріалу дозволяють йому впливати на поширення радіохвиль, а розтягнення або скорочення еластичного покриття дозволяє змінити частоту, на якій покриття демонструє максимальну ефективність поглинання.

“Ми вважаємо, що дана технологія знайде застосування не тільки в стелс-технологіях. За допомогою такого підходу можна буде створювати елементи радіопристроїв, які дозволяють управляти розповсюдженням радіосигналів, фокусувати, розсіювати їх і пригнічувати небажані сигнали” – написали дослідники.

Ключовим моментом нового покриття є упорядкована решітка кільцевих резонаторів, укладених між шарами еластичного силікону. Елементи цих резонаторів складаються з галінстану (galinstan), металевого сплаву, якій знаходиться в рідкому стані при кімнатній температурі і який менш токсичний, ніж інші рідкі метали, такі, як ртуть. Резонатори є маленькими кільцями із зовнішнім радіусом 2,5 міліметра і завтовшки близько половини міліметра. Вони мають міліметровий проміжок, представляючи собою вигнуту ділянку рідкометалічного провідника.

Кільця являють собою котушки індуктивності, а проміжки – електричні конденсатори. Разом ці два елементи є коливальним контуром, який поглинає з максимальною ефективністю радіохвилі, частота яких збігається з резонансною частотою контуру. Розтягування матеріалу призводить до зміни геометричних розмірів елементів коливального контуру, що спричиняє зміну його резонансної частоти.

Як повідомляє phys.org, проведені випробування показали, що рівень придушення сигналу радара таким покриттям складає 75 відсотків в діапазоні від 8 до 10 ГГц. Коли приховуваний об’єкт обгорнутий в покриття з такої шкіри, пригнічення здійснюється у всіх напрямках і щодо всіх кутів падіння радіохвиль на поверхню об’єкта.

Технологія “мета-шкіри” кардинально відрізняється від інших стелс-технологій, які працюють за рахунок зменшення ефективної площі, що відбиває радіохвилі. Нове покриття просто зменшує кількість енергії радіохвиль, відбитих об’єктом назад до радара.

“Нашої подальшою метою є скорочення розмірів елементів резонансних контурів і покриття в цілому” – пишуть дослідники, – “Крім цього, зменшення розмірів означатиме переміщення зони ефективної роботи покриття в більш високочастотну область, і ми сподіваємося забратися в діапазони видимого і інфрачервоного світла. Це може стати можливим завдяки застосуванню останніх досягнень в області нановиробництва і якщо нам вдасться зробити все це, ми отримаємо плащ-невидимку, який працює не тільки в радіодіапазоні, але і в оптичному діапазоні теж”.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новітні технології | Переглядів: 1181 | Дата публікації: 30-03-2016 | Додав: adminA | Теги: Айова, Інженери, об’єкти, радіохвилі, метаматеріал, радари | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]