Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 26-04-2024
Головна » 2022 » Жовтень » 20 » Стирати людям пам’ять навчилися вчені
00:03
Стирати людям пам’ять навчилися вчені


пам’ять людина Завдяки новому механізму впливу на людську пам’ять можна змусити людину забути про якесь конкретне явище чи подію або навпаки, краще щось запам’ятати. Розробка має допомогти людям, які пережили сильний травматичний досвід.

Науковці з’ясували, що програвання різного типу звуків може допомогти посилити одні спогади та послабити інші. Цей ефект значно посилюється під час сну, пише The Guardian.

У дослідах взяли участь 29 людей. Їм показували пари слів на екрані комп’ютера, одне з яких було словом-об’єктом, наприклад велосипед, а інше — словом-місцем або словом-особою: офіс, ліс тощо. Коли пари слів з’являлися на екрані, слово-об’єкт ще й лунало у вигляді звуку. Після демонстрації науковці попросили учасників експерименту вибрати пару до запропонованих слів із шести варіантів.

 В рамках другого етапу піддослідні провели ніч у лабораторії. Їх сон відстежували за допомогою спеціальних приладів. Коли вони входили у певну фазу сну, їм вмикали аудіозапис, який повторював 30 слів-об’єктів. Наступного дня команда знову тестувала учасників. Результати показали, що здатність пригадувати перше слово, яке вони бачили поруч зі словом-об’єктом, підвищилася, якщо звук останнього відтворювався під час сну. Водночас повторне запам’ятовування учасниками однієї пари слів під час неспання призводило до того, що вони забувати другу асоціацію з тим самим словом.

За допомогою цього механізму, на думку вчених, можна змусити людину забути про якесь конкретне явище, подію чи навіть людину.

"Те, що ми тут робимо, — це, по суті, створення ситуації, коли є два конкуруючих спогади, і це втручання призводить до забуття одного з цих спогадів. Діючий механізм залишається незрозумілим, але в кінцевому підсумку можна буде використати цей підхід для боротьби з болісними спогадами про травматичні події", — сказав один з авторів дослідження доктор Ейдан Хорне.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Останні відкриття науки | Переглядів: 182 | Дата публікації: 20-10-2022 | Додав: admin | Теги: людина, стирання, пам’ять | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]