Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 25-04-2024
Головна » 2022 » Лютий » 21 » Старшим на 200 мільйонів років виявився Місяць
00:11
Старшим на 200 мільйонів років виявився Місяць


місяць Китайські астрономи оновили геохронологічну модель Місяця на основі датування зразків місячного ґрунту, доставленого на Землю зондом КНР "Чан'є-5".

Наголошується, що дослідження вчених із НДІ аерокосмічної інформації Академії наук Китаю має велике значення для дослідження геохронології та історії взаємодії небесних тіл Сонячної системи.

Геохронологічні моделі Місяця будуються шляхом зіставлення виміряного у лабораторіях радіометричного віку зразків, доставлених на Землю американськими космічними апаратами "Аполлон" і радянськими апаратами "Луна", зі складеним розподілом кратерів на цих ділянках.

Такі моделі широко використовувалися для визначення абсолютного віку різних регіонів Місяця, і також були поширені на датування поверхонь скельних планет внутрішньої частини Сонячної системи.

Однак у попередніх зразках існує розрив у віці між трьома мільярдами років і одним мільярдом років тому, який відповідає майже половині історії еволюції Місяця.

Китайський зонд "Чан'є-5" доставив з Місяця зразок базальтової породи, вік якого становить близько двох мільярдів років.

Шляхом аналізу розподілу кратерів за розмірами і частотою китайські вчені оновили модель Neukum (1983), яка є найбільш широко використовуваною у планетології геохронологічною моделлю.

Відповідно до оновленої геохронологічної моделі, більшість місячних порід виявилися старішими, ніж передбачалося раніше. Максимальна різниця становить близько 200 млн років.

Очікується, що оновлена ​​геохронологічна модель Місяця стане основою для розробки аналогів для дослідження геохронології планет земного типу, включаючи Марс і Меркурій.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 238 | Дата публікації: 21-02-2022 | Додав: admin | Теги: вік, місяць | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]