Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 19-09-2024
Головна » 2024 » Вересень » 11 » Стародавні скандинави використовували шкіряні човни п’ять тисяч років тому - природжені моряки
14:44
Стародавні скандинави використовували шкіряні човни п’ять тисяч років тому - природжені моряки


Археологи припустили, що скандинави епохи неоліту могли використовувати шкіряні човни для полювання, торгівлі та подорожей.

Це відкриття пов’язане з культурою ямкової кераміки (PWC), яка існувала близько 3500−2300 рр. до н. е. на території сучасної Скандинавії. PWC, на відміну від інших європейських культур, продовжувала спеціалізуватися на морському полюванні, навіть коли землеробство стало поширеним.

Дослідження доктора Мікаеля Фовеля і його команди, опубліковане в «Journal of Maritime Archaeology», припускає, що шкіряні човни могли відігравати ключову роль у далеких морських переходах, які здійснювали представники PWC.

Хоча прямих археологічних доказів їхнього існування небагато, дослідники спираються на непрямі дані, як-от наскельні малюнки, зображення човнів із характерними рисами та залишки тюленячого жиру, який використовували для водонепроникності човнів.

Ці шкіряні судна, ймовірно, забезпечували PWC можливість пересування Балтійським морем та іншими водоймами, давали змогу полювати на тюленів і ловити рибу у відкритих водах, що було неможливо на звичайних довбаних каное.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Цікаві науковцям новини | Переглядів: 27 | Дата публікації: 11-09-2024 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]