Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Ср, 24-04-2024
Головна » 2012 » Вересень » 2 » Старий друг краще нових двох? Літні собаки і особливості догляду за ними
16:57
Старий друг краще нових двох? Літні собаки і особливості догляду за ними




Грати з цуценям, спостерігати за ним - одне задоволення. Цуценята доставляють багато клопоту, але зате скільки радості! Виростаючи, собака вимагає менше догляду. А от що робити, коли наш улюбленець старіє? Як себе вести з ним, щоб він не відчував себе нещасним? Адже хочеться, щоб він прожив як можна довше, не ставши при цьому немічним інвалідом.
Є маса рекомендацій ветеринарів - це практичні поради. Тут не будемо розглядати їх детально, просто торкнемося основних. Хочеться поговорити про інший аспект змісту старої собаки - про психологічний.
Собаки і господарі
Наша собака, кілька років тому переживши серію інсультів, була вже далеко не молода. Тим не менше її вдалося поставити на ноги. І вона не перетворилася на нервову, що здригалася від найменшого подразника істоту. А також собака не стала агресивною, злісною або сварливою. Тому пропоную поміркувати в основному про ставлення до літніх собак їх господарів.
Наша собака після інсульту не могла ходити і навіть встати на ноги. Лікували прописаними їй людськими препаратами, але лікар сказав, що ліки - ліками, а одужання у собак в основному залежить від того ж, від чого і у людей - від інтересу до життя. Якщо собаці подобається її спосіб життя, вона радіє, перебуваючи поруч із господарем, то одужує швидше. Більш того, якщо собаку мало що цікавить навколо (наприклад, вона відчуває біль і не може через неї отримувати позитивні емоції), то, швидше за все, літня псина вже не виживе. Нас, ясна річ, варіант «не виживе» налякав самих мало не до інсульту.
Особливості змісту літніх собак
Багато літніх собак, навіть не хворих, набагато частіше «ходять в туалет», а деякі вдобавок роблять це мимоволі. Ветеринари радять виводити літніх собак на прогулянки частіше. Тим не менше, якщо «неприємність» вже відбулася, багато собачників просто прибирають за твариною, і все. Хочу порадити все одно тягти вашого улюбленця на вулицю, навіть якщо в цьому вже немає необхідності або сама собака не горить бажанням гуляти.
По-перше, як і літнім людям, собакам необхідне свіже повітря (самі знаєте, яке повітря в міських квартирах).
По-друге, їм потрібно розім'ятися. Ми свою неходячу собаку виносили на вулицю на руках, опускали на траву, а вона поповзом-поповзом, але все ж намагалася рухатися. Справа в тому, що людина усвідомлює, якщо вона стара, слабка або інвалід, а собака - ні. Вона може просто бути вже не такою активною, але літня собака не може зробити висновок, що вона вже немолода. Ну немає у неї такого поняття! Що вона голодна, собака зрозуміти може; якщо щось болить або вона просто втомилася - теж розуміє, а ось що вона старенька - це за межами її розуму. Бачили собак з перебитими лапами? Хіба вони будуть лежати, як людина зі зламаною ногою? Ні, вони будуть шукати спосіб бігати. Ось і треба дати відчути своїй старій вірній собаці, що ви до неї ставитеся так само, як і у всі попередні роки спільного життя. Наприклад, наша собака, схоже, дивувалася, що вона встає на ноги і тут же падає (було видно, що вона не розуміє, що відбувається), але все одно намагалася рухатися, в тому числі до інших собак. Треба сказати, що ті тварини, які раніше зазвичай спілкувалися з нею на прогулянках, продовжували спілкуватися і тепер. Ось ще одне джерело позитивних емоцій, що викликає у собаки інтерес до життя. Якщо її не виводити на вулицю, тому що «справа вже зроблена», то ви позбавите вашого улюбленця спілкування з друзями та джерел інформації про події навколо - вуличних запахів.

За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини психології | Переглядів: 2595 | Дата публікації: 02-09-2012 | Додав: adminA | Теги: Старий друг, Літні собаки | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]