Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 19-09-2024
Головна » 2024 » Вересень » 16 » Ссавці можуть дихати через анус довели японські вчені
00:05
Ссавці можуть дихати через анус довели японські вчені


Після серії випробувань на мишах, щурах і свинях японські вчені виявили, що тварини поглинають кисень, який надходить через пряму кишку. За це відкриття дослідники отримали Шнобелівську премію. Про це пише видання The Guardian.

Японські вчені, а також 10 інших дослідників отримали цьогоріч Шнобелівську премію. Це нешаноблива нагороди, яку надають за досягнення, які "спочатку змушують людей сміятися, а потім змушують їх думати". Її не слід плутати з серйозною Нобелівською премією, яку будуть вручати в Скандинавії у жовтні 2024 року.

Дослідники зацікавилися, чи можуть люди із проблемами дихання отримати користь від накачування спини киснем. Це питання у них виникло після того, як вони помітили, що деякі тварини, зокрема в'юни, можуть використовувати свій кишечник для дихання.

Вчені розпочали роботу під час пандемії Covid-19, коли багатьом лікарням не вистачало апаратів штучної вентиляції легень для підтримки дихання у людей у важкому стані.

Експерименти японців показали, що миші, щури та свині можуть поглинати кисень у кров, коли він надходить через пряму кишку, таким чином підтримуючи нормальне дихання.

Один з авторів дослідження Ріо Окабе із Токійського медичного та стоматологічного університету разом з колегами написав про відкриття в журналі Med. Вони назвали цей метод «ентеральна вентиляція» і запропонували «нову парадигму» допомоги пацієнтам із дихальною недостатністю.

Доктор Таканорі Такебе, інший автор дослідження, зізнався, що відчув «змішані почуття», коли почув про нагороду. Однак він нормально поставився до неї, коли дізнався, що премію вручають за те, що змушує людей сміятися, а потім думати. Він сказав, що був би дуже щасливий, якби це відкриття викликало інтерес до ентеральної вентиляції легень.

Наразі команда проводить першу фазу випробувань на людях.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 17 | Дата публікації: 16-09-2024 | Додав: admin | Теги: Дихання, Ссавці, анус | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]