Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 19-04-2024
Головна » 2013 » Листопад » 19 » Сприймають світ по-різному жінки і чоловіки
22:31
Сприймають світ по-різному жінки і чоловіки




Чоловіки і жінки бачать світ по-різному

Науковці Міського університету Нью Йорку провели дослідження, у результаті якого виявили, що чоловіки і жінки справді по-різному сприймають світ. І причина цього — фізіологічні особливості представників двох статей.

Згідно з новим дослідженням, хлопці більш уважні до рухомих об'єктів і маленьких деталей. Можливо, тому вони більше люблять футбол, де постійно потрібно слідкувати за м'ячем, який швидко переміщується.

Жінки краще сприймають кольори і розрізняють їх. Тобто, коли дівчина дратується, що її бойфренд не помітив на півтону світліше мілірування волосся, це не його вина. Таке явище можна пояснити всього лиш специфікою зору сильної статі.

Науковець Ізраїль Абрамов та його команда порівняли візуальне сприйняття чоловіків і жінок, старших за 16 років, із 100-відсотковим здоровим кольоровим зором (або зі 100-відсотковим зором в окулярах чи лінзах). У першій частині дослідження вчені просили описати кольори, які показували респондентам. Виявилось, що чоловікам значно важче розрізняти відтінки. До того ж, на одній і тій же довжині хвилі кольору чоловіки і жнки бачать дещо різні барви.

Вчені показували респондентам зображення із темними і світлими рисками, що змінювали довжину і колір, і тому складалось враження, що вони "мерехтять” (тест на сприйняття контрасту). Чоловіки краще справились із завданням ідентифікувати малюнки із короткими лініями, які швидше змінюються.

Відтінки, які бачать жінки і чоловіки - жарт, звісно, але близький до правди

Абрамов пояснив, що відмінності між статями у візуальному сприйнятті пов'язані із певними групами нейронів зорового нерва, що знаходяться у первинній зоровій корі мозку. Розвиток цих нейронів контролює чоловічий гормон андроген в ембріональний період, до 9 тижня після зачаття.

"Ми вважаємо, що, якщо розвиток цієї групи нейронів спрямовує кора головного мозку у період ембріогенезу, то тестостерон відіграє важливу роль у різному сприйнятті світу чоловіків і жінок”, - пояснив лідер команди дослідників. "Як еволюція вплинула на ці відмінності, достеменно невідомо”.

Також, у ході дослідження з'ясували, що жінки краще розрізняють звуки і запахи. У журналі "Біологія статевих відмінностей” Абрамов написав, що жінки можуть краще категоризувати запахи і ділити їх на групи.

Де жінки і чоловіки концентрують увагу на зображенні (у даному випадку - рекламному). Червоним - більше уваги, зеленим - менше уваги.

Дослідження команди Абрамова чудово доповнює картину, яку окреслили результати експерименту вчених із Університету Південної Кароліни, опублікованого кількома місяцями раніше. Науковці вирішили розібратись у питанні: "Як жінки і чоловіки зосереджуються на інформації”.

Американські дослідники виявили, що представники різних статей фокусуються на різних темах, і відволікають їх різні подразники.

34-ом респондентам показували відео із інтерв'ю з різними людьми, а на задньому фоні з'являлись об'єкти для відвернення уваги: пішоходи на вулиці, велосипедисти, автомобілі тощо. Вчені спостерігали за рухом очей та розміром зіниць учасників.

Виявилось, що чоловіки фокусували увагу на рот особи, яка давала інтерв'ю. Їх значно частіше відволікали "підозрілі” рухи на задньому фоні. Погляди жінок ковзали від очей до тіла персонажів. Їхню увагу могли привернути інші люди, які з'являлись на відео.

Чому так відбувається? Вчені звернулись до дослідження, здійсненого раніше, що стосувалось невербальної комунікації. Згідно з ним, жінки здатні набагато краще інтуїтивно розрізняти сигнали мови рухів тіла, ніж чоловіки.

Отже, можна зробити висновок, що жінки не концентрують погляд на одній частині зображення, а "водять” ним по всьому об'єкту — таким способом вони можуть дізнатись більше. У журналі "Дослідження зору” науковці написали : "Якщо враховувати той факт, що жінки краще орієнтуються в невербальній комунікації, концентрація погляду на різних частинах тіла (не тільки на роті) дозволяє їм отримати більше інформації про оратора”.
Відмінності у факторах, що відволікають, можна пояснити тим, що в підсвідомості жінок та чоловік закладені різні пріоритети у реакції на зміни в оточенні.

Наше пояснення даного феномену таке: (в аналізі середовища) жінки покладаються на подразники соціального характеру, а чоловіки орієнтуються на рух об'єктів навколо них”, - пояснюють автори дослідження.



За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини психології | Переглядів: 1792 | Дата публікації: 19-11-2013 | Додав: adminA | Теги: світ по-різному жінки і чоловіки | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]