Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 28-03-2024
Головна » 2020 » Листопад » 3 » Спрайти-блискавки в атмосфері Юпітера змогла виявити місія NASA Juno
00:07
Спрайти-блискавки в атмосфері Юпітера змогла виявити місія NASA Juno


NASA Juno спрайт блискавка атмосфера юпітер Тут, на Землі, над грозами відбувається електричне явище, відоме як спрайт (рідкісний різновид грозових розрядів). На Землі, спрайти зазвичай червоні. Вчені NASA, освітлюючи дані місії Juno, нещодавно оголосили, що вперше виявили спрайти в хмарах Юпітера. Замість того щоб бути червоними, як примари на Землі, на Юпітері вони сині.

Для тих, хто не знайомий, спрайт блискавки – це короткочасний, але дуже потужний електричний розряд, який відбувається високо в атмосфері Землі. Вчені називають їх короткочасними світловими явищами або TLE. Їх складно зафіксувати на плівку, через те, що вони дуже короткочасні. Багато років вчені сперечалися про те, чи відбувається це явище на Землі.

NASA виявило в атмосфері Юпітера спрайт, який являє собою швидко розширювальну область в формі диска, що світиться менше однієї тисячної секунди. Вони відбуваються в турбулентних верхніх шарах атмосфери Юпітера. Вчені припустили, що спрайт або інше явище, відоме як ельфи, має відбуватися в атмосфері Юпітера. Однак докази їх існування знайдені вперше.

NASA Juno спрайт блискавка атмосфера юпітер

Juno змогла зробити це відкриття завдяки своєму ультрафіолетовому спектрографу. Влітку 2019 року вчені вивчили ці зображення і виявили вузьку яскраву смугу ультрафіолетового світла, яка, на думку вчених, була спрайтом. Вчені також виявили, що в УФ-світлі у Юпітера було полярне сяйво на додаток до спрайта, знайденого вченими.

Дослідники вивчили всі дані, отримані за чотири роки місії, і виявили в цілому 11 спалахів, всі з дуже схожими властивостями. Дослідження знаходиться на початковій стадії, тому вчені не впевнені, наскільки поширені спрайти на Юпітері. Однак знайти перші приклади – важливе відкриття.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 383 | Дата публікації: 03-11-2020 | Додав: admin | Теги: NASA, Juno, Спрайт, блискавка, атмосфера, юпітер | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]