Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Сб, 20-04-2024
Головна » 2022 » Листопад » 5 » Способи заснути на тлі тривог та стресу назвали лікарі
15:00
Способи заснути на тлі тривог та стресу назвали лікарі


Лікарі впевнені, що добрий сон – одна з головних умов здоров’я та благополуччя.

Однак далеко не кожен любитель поспати робить собі краще. Неправильний сон загрожує як постійним почуттям втоми, а й численними порушеннями роботи організму.

Сон при світлі

За словами вчених, навіть одна ніч із увімкненим світлом може призвести до стрибка рівня цукру в крові та інтенсифікації серцевих скорочень.

Представники Північно-Західного університету США провели експеримент за участю 20-ти молодих людей. Добровольців обставили численними датчиками та попросили спати при світлі.

В результаті прилади зафіксували скорочення фази глибокого сну, підвищення резистентності до інсуліну, а також порушення роботи симпатичної та парасимпатичної нервової системи.

Усього за ніч у багатьох виявився порушений гомеостаз глюкози та підвищився ризик діабету.

Дефіцит та надлишок сну

Усі знають, що оптимальний сон триває вісім годин. У цей час нейрони консолідують нові синапси, придбані під час неспання, та видаляють несуттєву інформацію. Якщо спати дуже мало, підвищується ризик виникнення хвороби Альцгеймера.

Однак завзятих сонь чекають не менші погрози. Китайські дослідники стверджують, що надлишок сну провокує серцеві захворювання та інсульти.

Приблизно тими ж наслідками загрожує звичка компенсувати нічний недосип удень.

"Сонна" дієта

Сон часто погіршується через тривоги, стреси та хронічні захворювання. Щоб знизити вплив цих факторів, фахівці рекомендують спати у повній темряві на зручному ліжку, забезпечивши надходження свіжого повітря до приміщення.

Здатна допомогти і нехитра дієта. "Дослідження показують, що вживання продуктів, багатих на мелатонін, може сприяти поліпшенню циклів сну вашого організму", - зазначає дієтолог Брінн Макдауелл.

Найбільше мелатоніну міститься в мигдалі. Також цим елементом багаті волоські горіхи, банани, яйця та авокадо. Крім того, зазначені продукти допомагають організму виробляти серотонін і магній, що заспокоюють нервову систему.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини психології | Переглядів: 181 | Дата публікації: 05-11-2022 | Додав: adminA | Теги: способи заснути, стрес, лікарі, тривога | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]