Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 25-04-2024
Головна » 2020 » Травень » 13 » Спалахи "вологої спеки", яка перевищує межі витривалості людини, почалися на Землі
16:40
Спалахи "вологої спеки", яка перевищує межі витривалості людини, почалися на Землі


Такі зміни клімату прогнозували тільки наприкінці сторіччя.

Спеку у вологому кліматі перенести набагато складніше, ніж у сухому. І вчені давно прогнозують, що через глобальне потепління в деяких регіонах планети (в основному - з тропічним і субтропічним кліматом) до кінця століття виникне така комбінація температури і вологості, яку людині витримати буде не під силу. Однак нове дослідження показує, що прогнози невірні: подібні умови на Землі вже виникли, пише Naked Science.

Згідно з дослідженням вчених з Колумбійського університету США, безпрецедентна спека і вологість вже стають реальністю в багатьох місцях в Азії, Африці, Австралії, Південній і Північній Америці, включно з узбережжям Мексиканської затоки. Уздовж Перської затоки вони зафіксували кілька коротких спалахів, що перевершують теоретичний поріг виживання людини. Поки такі випадки відбуваються на обмеженій території і тривають кілька годин, але їхня частота та інтенсивність наростають, пише hightech.plus.

"Минулі дослідження прогнозували, що це станеться через кілька десятиліть, але наше показує, що це відбувається вже зараз, - сказав керівник проєкту Колін Раймонд. - Тривалість подій наростає, а області впливу збільшуються у прямій відповідності до глобального потепління".

Вологість небезпечна для людини, тому що ускладнює процес природного охолодження тіла через піт. Сухе гаряче повітря випаровує вологу з тіла, знижуючи її температуру, але якщо повітря і так вологе, то випаровування сповільнюється і може навіть припинитися. У такому випадку тіло нагрівається вище порога виживання, і внутрішні органи починають відмовляти. Навіть фізично підготовлена ​​людина, перебуваючи в затінку і маючи достатньо питної води в своєму розпорядженні, може померти за кілька годин.

Потенційно фатальні показники вже 14 разів фіксувалися в трьох містах Саудівської Аравії, Катару та ОАЕ - Даммані, Досі і Рас-Аль-Хаймі, - населення яких становить понад 3 мільйони осіб.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 428 | Дата публікації: 13-05-2020 | Додав: adminA | Теги: межі витривалості людини, земля, спалахи вологої спеки | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]