Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 25-04-2024
Головна » 2012 » Вересень » 8 » Сонячна корона і нанопламя
19:35
Сонячна корона і нанопламя




Кілька десятиліть астрофізики намагалися розгадати цю таємницю. Але лише нещодавно, завдяки новим спостереженнями за Сонцем японського наукового супутника "Хіноде", вчені змогли розкрити причину такого незвичайного явища. Отримані дані показали, що полум'я сонячної корони розігрівають язики нанопламені - крихітні викиди теплоти і енергії.

Що ж таке нанопламя? Цим словом дослідники назвали гіпотетичну форму сонячної плазми - мікроскопічні "війки" розпеченого іонізованого газу, форма яких утримується магнітним полем Сонця. "Нанопламя покривають магнітні труби у вигляді крихітних зазубрин, відомих як коронарні дуги, - розповідає автор дослідження Джеймс Климчук з Лабораторії сонячної фізики в Грінбелті (США). - У свою чергу, коронарні дуги є основним будівельним матеріалом, з якого створюється напівпрозорий газ сонячної корони ", пише sunhome.ru

Сам Климчук довгий час був прихильником теорії, згідно якої підвищена температура протуберанців пояснювалася високою щільністю газових мас в їх складі. Проте спостереження показали, що реальна температура сонячної корони в багато разів вище, ніж показують результати комп'ютерного моделювання.

Разом з тим теорія про існування нанопламені дозволяє побудувати таку модель сонячної корони, розрахункові дані в якій повністю співпадають з свідченнями супутників спостереження. Одне тільки перешкоджає остаточному визнанню теорії: нанопламя ще жодного разу не було виявлено і є лише робочою гіпотезою групи вчених.

Для перевірки свого припущення астрофізики вивчили Сонце за допомогою двох наукових інструментів - рентгенівського телескопа NASA (XRT) і встановленого на "Хіноді" спектрометра надкороткого (вакуумного) ультрафіолету (EIS). Перший прилад зареєстрував на Сонці максимуми температури до 10 мільйонів градусів Кельвіна, а другий - до 5 мільйонів. "Такі високі температури не можуть бути пояснені нічим іншим, як короткочасними енергетичними викидами. Однак тримається такий екстремальний жар дуже довго, а, значить, цей процес повинен якось підтримуватися, - пояснює Джеймс Климчук. - У цьому випадку немає кращого пояснення того, що відбувається, ніж наша теорія ".

Додаткові спостереження Сонця за допомогою устаткування "Хіноде" дозволили вченим зробити припущення, що виникнення на світилі яскравих областей з підвищеною активністю також пов'язано з нанопламенем. Климчук і його колеги вважають, що зростання концентрації язиків нанопламені є першопричиною підвищення температури плазми, а, отже, і інтенсивності світіння.

Інші астрофізики, що ознайомилися з роботою дослідників з Лабораторії фізики Сонця, впевнені в її величезному значенні. Розуміння коронарних процесів над поверхнею зірки дозволяє краще уявити її "анатомію", а також досконально вивчити вплив світила на Землю та її мешканців.

За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 2256 | Дата публікації: 08-09-2012 | Додав: adminA | Теги: Сонячна корона і нанопламя | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]