Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Вт, 23-04-2024
Головна » 2012 » Вересень » 4 » Собака пізнає нас по обличчю, а не по запаху.
20:13
Собака пізнає нас по обличчю, а не по запаху.



Буквально сенсаційні результати отримали італійські вчені з університету Падуї. Людей завжди мучило питання, як та або інша тварина впізнає нас, людей? Завжди існувала думка, що собака впізнає свого господаря за запахом.

А от, приміром, коні - саме за зовнішнім виглядом. І ніхто цю думку не намагався заперечити. Але от італійські вчені поставили це під сумнів, і в результаті виявилось, що для того, щоб впізнати господаря, собаки орієнтуються саме на зір, а не на нюх, як вважалося раніше. Мало того, вони визначають не зовнішній вигляд, а дивляться саме на особу.

Напевно на такі роздуми італійських учених вивели дослідження британських колег. Вони встановили ще в 80-х роках, що собака визначає наш настрій не тільки по голосу, але і по нашій міміці. Наш грізний погляд дає зрозуміти, що нашому другові нічого хорошого не світить. Але не це саме вражаюче в даному відкритті, вперше науково доведено, що діяльність людини, інакше кажучи, контакти двох різних видів, ведуть до зміни не тільки в поведінці тварин, але впливають на них, передаючи здатності по роду. Грубо кажучи, закладаються певні речі на генетичному рівні.

Так, наприклад, дикі предки собак, шакали, вовки, впізнають той чи інший об'єкт саме по запаху. Цим пояснюється той факт, що у того ж вовка в рази нюх краще. Раніше вважалося, що це пов'язано в першу чергу з полюванням. Мовляв, дикий звір постійно орієнтується на запах, для визначення слідів здобичі, а, отже, це питання виживання. Але тут закралося одне «але». Адже собаки так само, наприклад мисливські, оперують в першу чергу запахом. Але в результаті життя з людиною, помінялося місцями саме сприйняття навколишнього світу. Наприклад, вовк, помітивши запах слідів здобичі, починає її переслідування. Виявивши об'єкт, він зіставляє його зоровий образ з запахом, знайшовши відповідність, починає полювання, напад і т.д. Тобто, першочерговим стає запах. У собак, за рахунок еволюції, все помінялося місцями, вони починають орієнтуватися саме на зір. Запах стає підтвердженням того, що вона визначила об'єкт вірно. Тобто прірва між вівчаркою і вовком як між іншими собаками і дикими представниками собачих збільшилась.

Не даром частенько кінологи помічали, що стоячи проти вітру, коли собака ніяк не могла почути запах здалеку, вона безпомилково дізнавалася свого господаря. Цікавий ще той факт, що собаки дізнаються саме наші обличчя, а не форму, ходу, одяг, як представники копитних.

Часто собачники  жартують, що спонтанний напад собаки був викликаний «Мордою не вийшов». Відкинувши варіанти, коли у людини в крові присутній адреналін, який собака може сприйняти як підготовку до агресії, а не ваш страх перед нею, це пояснює ті варіанти, коли собаці щось не сподобалося і вона виражає агресію. Значить, розхожий жарт має під собою реальне підгрунтя. Але це тільки припущення, так що про всяк випадок посміхайтеся собакам, вони уважно дивляться на наші обличчя.

За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини психології | Переглядів: 1938 | Дата публікації: 04-09-2012 | Додав: adminA | Теги: Собака пізнає нас | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]