Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 19-04-2024
Головна » 2012 » Травень » 17 » Скарб із середньовічних срібних монет виявили під Луцьком
23:30
Скарб із середньовічних срібних монет виявили під Луцьком



Волинські археологи під час розкопок на березі річки Чорногузки біля Луцька знайшли скарб із 29 срібних монет.

На скарб наткнулися біля стіни землянки давньоруських часів: коли щось блиснуло в землі, вчені почали пересівати ґрунт, пише Сегодня.

За словами археологів, це так звані празькі гроші, викарбувані в кінці XIV - початку XV століття чеським королем Вацлавом IV та Карлом I. За один празький гріш у середньовіччі можна було купити корову.

Еталонний Пражак важить 3,96 г. "Українське слово "гроші" походить саме від празьких грошів, - розповів керівник розкопок Олексій Златогорський. - Зазвичай археологи знаходять одну-дві монети, але щоб відразу цілий скарб - це фантастика!".

Археологи впевнені, що це саме скарб, а не втрачені монети, оскільки їх знайшли у житлі. Значить, власник ховав монети від нападників татар або ж під час так званої Луцької війни 1431 року, коли війська польського короля Ягайла обложили Львів, який обороняли прихильники князя Свидригайла.

"Ми знайшли лише залишки скарбу. До нас в околицях уже побували "чорні археологи", - зазначив Златогорський.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Останні відкриття науки | Переглядів: 2236 | Дата публікації: 17-05-2012 | Додав: admin | Теги: Луцьк, скарб із середньовічних срібних мон | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]