Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Сб, 04-05-2024
Головна » 2024 » Квітень » 23 » Сяюче ядро ​​історичної спіральної галактики розкриває Hubble
00:09
Сяюче ядро ​​історичної спіральної галактики розкриває Hubble


Детальне зображення спіральної галактики ESO 422-41, зроблене Хабблом, підкреслює як її структуру, заповнену зірками, так і історичне значення для астрономічних досліджень.

На знімку телескопа Хаббл зображено спіральну галактику ESO 422-41, яка розташована приблизно в 34 мільйонах світлових років від Землі в сузір’ї Колумба. Нерівна, заповнена зірками структура спіральних рукавів галактики та світіння її щільного ядра представлені тут у складних деталях за допомогою вдосконаленої камери Хаббла для оглядів. Зображення цієї галактики, однак, мають багаторічну історію.

Історичний контекст астрономічних спостережень

Назва ESO 422-41 походить від ідентифікації в атласі південного неба Європейської південної обсерваторії (B). За часів до автоматизованих досліджень неба за допомогою космічних обсерваторій, таких як Gaia ESA, багато зірок, галактик і туманностей було виявлено за допомогою великих фотографічних досліджень.

Астрономи використовували найсучасніші великі телескопи того часу, щоб зробити сотні фотографій, що охоплюють певну ділянку неба. Пізніше вони вивчили отримані фотографії, намагаючись каталогізувати всі виявлені нові астрономічні об’єкти.

Досягнення в астрономічній техніці

У 1970-х роках новий телескоп на установці ESO La Silla в Чилі виконав таке дослідження південного неба, яке досі не досліджувалося так глибоко, як небо на півночі. У той час головною технологією для запису зображень були скляні пластини, оброблені хімікатами. Отримана колекція фотопластин стала атласом південного неба ESO (B).

Астрономи з ESO та в Уппсалі, Швеція, разом досліджували пластини, записуючи сотні галактик — ESO 422-41 — лише одна з них — зоряні скупчення та туманності. Багато з них були новачками в астрономії.

Еволюція зйомки неба

Відтоді астрономічна зйомка неба перейшла від цифрових комп’ютерних зйомок, таких як Sloan Digital Sky Survey та Legacy Surveys, до зйомок, зроблених космічними телескопами, включаючи Gaia та Wide-Field Infrared Survey Explorer.

Незважаючи на це, фотографічні огляди неба протягом десятиліть зробили величезний внесок в астрономічні знання, а архіви скляних пластин служать важливою історичною довідкою для великих ділянок неба. Деякі з них активно використовуються й сьогодні, наприклад, для вивчення змінних зірок у часі. І об’єкти, які виявили ці дослідження, включно з ESO 422-41, тепер можна глибоко вивчати за допомогою таких телескопів, як Hubble.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 25 | Дата публікації: 23-04-2024 | Додав: admin | Теги: галактика, ядро, Hubble, спіральна | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]