Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 26-04-2024
Головна » 2023 » Квітень » 24 » Сивина: чому вона з'являється
00:07
Сивина: чому вона з'являється


Порушення синтезу пігменту волосся стає причиною виникнення сивини. Що важливо розуміти, це відбувається на тлі зниження кількості меланоцитів, які виробляють пігмент. Іноземні науковці дійшли висновку, що їхня кількість падає через "залипання" стовбурових клітин в одній області волосяного фолікула.

За словами вчених, колір волосся визначається насамперед кількістю та розподілом у них пігменту меланіну. Його синтез та накопичення відбувається у клітинах – меланоцитах, які розташовані у волосяних фолікулах.

Своєю чергою, меланоцити утворюються зі стовбурових клітин, які розміщуються в тому ж місці. У багатьох людей з віком, за певних генетичних "схильностей" або внаслідок стресу цей процес може дати збій. Виробництво меланіну зупиняється, у волоссі залишається безліч повітряних порожнин, і вони сивіють.

Як стверджують науковці з Університету Нью-Йорка, стовбурові клітини не можуть перетворюватися на меланоцити у зв’язку з порушенням рухливості. Вчені вирішили дослідити поведінку стовбурових клітин – попередниць меланоцитів у мишей.

Їм вдалося дізнатися, що в міру дозрівання ці клітини переміщуються в різні ділянки фолікула, де взаємодіють з різним набором сигнальних білків, які регулюють їхнє перетворення на меланоцити.

Проте інколи стовбурові клітини затримуються у певній області фолікула, і тоді їхній нормальний розвиток зупиняється.

Ця область – балдж – служить основним місцем скупчення стовбурових клітин, а їхнє дозрівання в нормі йде глибше, біля самої основи фолікула. Вчені показали, що з віком у мишей кількість стовбурових клітин у балджі збільшується у кілька разів і вони не переходять у зрілі меланоцити.

Іноземні вчені мають намір відкрити спосіб "визволення" цих клітин із балджа, щоб відновити їхню здорову активність. На їхню думку, це дасть шанс знайти засіб, що дасть можливість назавжди позбутися сивини.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини медицини | Переглядів: 130 | Дата публікації: 24-04-2023 | Додав: admin | Теги: сивина, волосся | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]