Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Сб, 20-04-2024
Головна » 2012 » Червень » 27 » "Shrilk" - екологічна заміна пластику
18:22
"Shrilk" - екологічна заміна пластику




Крила комах надихнули вчених на створення недорогого біорозкладаного матеріалу

Пластик - матеріал, якому вже близько 60 років, є причиною великого числа відходів.

 У 2010 році тільки в одних Сполучених Штатах було вивезено на звалища майже 14 млн. тонн пластмас, тари та упаковки, майже 11 млн. тонн товарів тривалого користування, таких як побутова техніка, і майже 7 млн. тонн товарів короткочасного користування, наприклад, тарілки і чашки. Лише мізерні 8% від цього обсягу пластика були перероблені для вторинного використання.

Необхідно знайти заміну цьому токсичному матеріалу на масляній основі, який важко переробляється.

Дослідники з інституту біології при Гарвардському університеті вважають, що вони, можливо, знайшли рішення цієї проблеми в комахах, а точніше в кутикулі їхніх крил.

За даними дослідження, кутикули крил (лінії які видно на крилах комах) є одними з найжорсткіших, сильних і найбільш універсальних структур у світі. Кутикула забезпечує як фізичний, так і хімічний захист без додавання об'єму або ваги. Ця унікальна структура зроблена з хітину, полісахариду, полімеру і білка.

У процесі відтворення цієї структури в штучних умовах вчені змогли спроектувати тонку, прозору плівку, яка має той же склад і структуру, що і кутикули комах. Новий матеріал називається «Shrilk», тому що він складається з натурального білка, шовку і хітину, який зазвичай витягується з панцирів креветок.

«Shrilk» має міцність і жорсткість, які нічим не відрізняються від алюмінієвих сплавів, але важить в два рази легше. Він є біологічним продуктом і може бути легко перероблений без наслідків для навколишнього середовища.

Він може стати дуже універсальною заміною пластмас на нафтовій основі вже в найближчому майбутньому.



За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 2226 | Дата публікації: 27-06-2012 | Додав: adminA | Теги: крила комах | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]