Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Ср, 24-04-2024
Головна » 2021 » Травень » 21 » Щоб збити небезпечний для Землі астероїд - з’ясувалося, скільки часу знадобиться вченим
22:32
Щоб збити небезпечний для Землі астероїд - з’ясувалося, скільки часу знадобиться вченим


NASA змоделював ситуацію, при якій нашій планеті загрожує велике небесне тіло, і з’ясувало, як багато часу знадобиться землянам, щоб запобігти катастрофі. Спойлер: ми всі помремо.

І якщо навіть не всі, це слабо втішає: велике небесне тіло здатне завдати непоправної шкоди екосистемі і забрати мільйони життів – як людей, так і тварин. Експерти NASA і інших космічних агентств змоделювали ситуацію, при якій більш ніж в 56 мільйонах кілометрів від Землі виявиться астероїд, що загрожує планеті.

Врізатися в неї, відповідно до їх сценарію, він повинен через пів року після виявлення. Метою експерименту було дізнатися, які технології сьогодні існують у землян, щоб запобігти катастрофі. Виявилося, їх немає: ніякі сучасні методи не здатні зупинити падіння астероїда.

Як з’ясували вчені, якби така загроза дійсно існувала, світовій науці знадобилися б не місяці, а роки, щоб розбити астероїд на частини або відправити його геть від Землі. Фахівці оцінили цей час – від п’яти до десяти років. Причому деякі вчені заявили, що 10 років – це мінімум.

Такі висновки справді пригнічують, особливо якщо враховувати, що більшість загрозливих нашій планеті небесних тіл просто не визначено. Вчені поки відстежили лише 40 відсотків з таких загроз, так що запас часу у землян різко обмежений. Поки вчені пропонують покладатися на удачу.

Сьогодні в арсеналі фахівців є тільки три основних інструменти, які могли б допомогти уникнути падіння гігантського тіла. Перший – помістити біля астероїда або на нього вибуховий пристрій, щоб розбити небесне тіло на більш дрібні та менш небезпечні шматки.

Другий шлях – направити в сторону загрози лазери, які могли б нагріти й хоча б частково випарувати поверхню незваного гостя, змінивши його орбіту. Третій варіант – відправити до астероїда космічний апарат, який врізався б у нього і тим самим змінив траєкторію польоту. Але для здійснення будь-якого з цих варіантів знадобляться роки роботи.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новітні технології | Переглядів: 357 | Дата публікації: 21-05-2021 | Додав: adminA | Теги: скільки часу знадобиться, збити небезпечний астероїд | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]