Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Вт, 16-04-2024
Головна » 2013 » Грудень » 18 » Щоб швидко вилікувати застуду
22:43
Щоб швидко вилікувати застуду


Як швидко вилікувати застуду
Ми часто обожнюємо підбирати класні наряди і косметику, і мало уваги звертаємо на підбір того, чим лікуємо звичайні застуди у своїх дітей і близьких. Біжимо повз поліклініки в найближчу аптеку, закупляємося розрекламованими препаратами і впевнені, що тепер-то сім’я в безпеці. І ніхто не звертає уваги на те, з чим саме бореться препарат, і чи бореться взагалі, і які побічні ефекти може дати. А це серйозне досить питання.

Недолікували дитини, себе або чоловіка, і отримуєш ускладнення, з якими розбиратися потім доведеться ще дуже довго. Або всю сім’ю заразиш і, що найгірше, дитину – куди таке годиться? Тим більше в наш час далеко не кожен роботодавець сплатить тобі лікарняний, а вже якщо свій бізнес, то й говорити не треба про те, як небажані такі паузи в активному житті. З застудами пов’язані 30-50% втрат робочого часу. І не думайте, що вас або вашу дитину це точно не торкнеться. В Україні щороку фіксують від 7 до 21 млн хворих, хворіють 85-90 % школярів, і це тільки зареєстровані в поліклініках випадки! Давайте розберемося, як підібрати хороші ліки і не потрапити в цю статистику.

Ну, для початку те, що ми звикли називати застудою, це найчастіше грип, але не все грип, що чхають. Він відноситься до групи хвороб ГРВІ, гострих вірусних респіраторних інфекцій. На їх частку припадає 95% всіх інфекцій. Їх причина – вірус, а не бактерії (отже, ніяких антибіотиків), І передається він повітряно-крапельним шляхом. Крім грипу є багато вірусів, здатних викликати ГРВІ: аденовіруси, риновіруси, парагрип. Симптоматика таких захворювань схожа – температура вище 38°С, біль або першіння в горлі, нежить, ломота в м’язах і кістках, слабкість і млявість. Грип починається з різкого стрибка температури, решта симптомів приходять слідом. При більшості інших ГРВІ все навпаки. При грипі більш виражена інтоксикація, а от для ГРВІ більш характерні нежить і кашель.

Головна небезпека застуди – ускладнення, які можуть через них виникнути. Хвороба сильно послаблює імунітет, і він вже не стримує атаки бактерій, які вражають важливі органи і системи. Тому після застуди легко можна підхопити бронхіт, отит, хронічні хвороби легенів і серця, хвороби нирок і печінки, нервової системи (поліневрит, невралгія, менінгіт, арахноїдит), пневмонію (вірусну, бактеріальну). Щоб уникнути таких «знайомств», потрібно відразу брати «бика» вірусу за роги і не давати хворобі розвинутися – чим коротше, тим краще!

Знизити ймовірність застуди можна за допомогою профілактики

Фахівці радять регулярно мити з милом руки, не торкатися до слизистих органів (рот, ніс, очі), робити вологе прибирання і провітрювати приміщення, уникати близьких контактів із хворими. Часто рекомендують за 2-3 місяці до епідеміологічних піків зробити щеплення від грипу. На жаль, це річ неоднозначна. Кожен сезон – це домінування того чи іншого штаму. Вас можуть прищепити від одного, а «вистрілить» зовсім інший. Та й побічні ефекти ніхто не відміняв.

Що робити, якщо ви чи ваша дитина все ж підхопили грип чи ГРВІ? Ситуація начебто стандартна, але, насправді, не дуже зрозуміло, як себе вести. Чи то традиційно багато теплого пиття, постільний режим, фрукти, морси, і сподіватися, що імунітет не підведе, чи то бігом до лікаря, закупитися всіма таблетками і мікстурами, які він, швидше за все, пропише, і завантажуватися ними, в надії на прогрес науки і чесність медицини. Жоден з варіантів не здається вдалим – занадто багато «авось» виходить. До того ж зайве медикаментозне навантаження не потрібне ні вашій дитині, ні вам: у кожного препарату є побічні ефекти, і чим більше лікар прописує, тим вище вірогідність побічних ефектів. Добре було б взяти найкраще з обох варіантів, але якщо з першим все більш-менш зрозуміло, то як скоротити гору таблеток, що виростає біля ліжка хворого ?

При лікуванні застуди потрібно робити відразу три справи

1. Зняти симптоми – для цього є маса добре відомих засобів, що спеціалізуються на горлі, носі або температурі. На жаль, ми часто обмежуємося симптомами, залишаючи причину застуди, вірус, недоторканим.

2. Активувати і відновити імунітет, щоб не допустити ускладнень. Зазвичай терапевти радять щось із стимулюючих імунітет ліків (інтерферон, циклоферон, деринат). Є гомеопатичні препарати (оціллококцінум, афлубін), але точного механізму їх роботи лікарі не знають, тому в їх випадку працює правило одного дня: якщо за день прийому препарату поліпшень не наступило, він скасовується.

3. Придушити розмноження вірусів і вивести їх з організму – те, що ми регулярно забуваємо, зрадівши догляду симптомів. Обмежившись симптоматичними препаратами і стимулюючими імунітет засобами, ми залишаємо причину хвороби недоторканою, і її повернення не змусить себе чекати. Противірусний засіб – вершина нашої гірки ліків у ліжку. Типові противірусні – ремантадин, озельтамівір (таміфлю), кагоцел, арбідол, інгаверін. Слід уважно прочитати інструкцію, так як у них може бути багато недоліків: вузька спеціалізація – наприклад, тільки проти грипу, ефективність тільки на ранній стадії розвитку (максимум, в перші 48 годин хвороби), серйозні побічні ефекти.

Що робити з усією цією дорогою купою ліків та їх недоліками? Проконсультуйтеся зі своїм лікарем – на сьогоднішній день існує ряд препаратів, здатних діяти відразу в трьох напрямках, і, як правило, такі ліки продаються тільки за рецептом. Вони повинні діяти на будь-якій стадії захворювання і боротися не з одним з вірусів (не завжди є можливість зробити аналіз крові для встановлення конкретного збудника), а з усіма найпоширенішими вірусами ГРВІ (грип, парагрип, аденовірус). Крім того, він повинен ефективно знімати симптоми і, в ідеалі, вже на другий день прийому позбавляти від лихоманки, причому будь-якого члена сім’ї: і дорослого, і літнього, і, головне, малюка. Знайдіть такі ліки заздалегідь, щоб зустріти сезон застуд у всеозброєнні!




За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини медицини | Переглядів: 1709 | Дата публікації: 18-12-2013 | Додав: adminA | Теги: швидко вилікувати застуду | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]