Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 19-04-2024
Головна » 2019 » Січень » 15 » Що вдалося китайській експедиції - на Місяці проростили бавовну
21:43
Що вдалося китайській експедиції - на Місяці проростили бавовну


 

На Місяці проростили бавовну: що вдалося китайській експедиції

Доставлене китайським місячним зондом "Чан'е-4" на Місяць насіння бавовни проросло, повідомили сьогодні, у вівторок, китайські вчені, які проводять перший в історії людства експеримент по формуванню мінібіосфери на Місяці. Про це пише інформаційне агентство Сіньхуа.

Експеримент стартував відразу після м'якої посадки "Чан'е-4" на зворотному боці Місяця. Щоб створити просту мінібіосферу на Місяці, за допомогою "Чан'е-4" на природний супутник Землі були доставлені насіння бавовни, рапсу, картоплі і арабидопсиса, а також яйця плодової мушки, повідомили вчені з Чунцинського університету в Південно-Західному Китаї.

Поки паросток дало тільки насіння бавовни. Зображення, надіслані зондом на Землю, показують, що паросток бавовни росте добре.

Китай продовжить розвивати програму місячних досліджень, і запуск космічного апарату "Чан'е-5" буде проведений до і після кінця 2019 року. Про це заявив в понеділок заступник глави Державного космічного управління Китаю У Яньхуа.

Китай поставив завдання освоїти технології повернення космічного апарату з Місяця. Політ зонда "Чан'е-5", основною місією якого стане збір грунту на поверхні супутника нашої планети і повернення на Землю, очікується до і після кінця 2019 року, поінформував він.

Якщо "Чан'е-5" здійснить посадку на поверхні Місяця і повернеться на Землю із зразками грунту, то це буде означати завершення китайської триетапної програми місячних досліджень, зазначив У Яньхуа, який також займає пост заступника головного керівника програми зондування Місяця.

Дослідження Місяця і далекого космосу необхідно для виходу у відкритий космос. В останні роки Китай домігся успіхів у цій сфері.

У грудні 2013 року китайський зонд "Чан'е-3" доставив на Місяць перший ровер. Потім в листопаді 2014 року Китай в рамках програми зондування Місяця успішно провів випробування технології повернення на Землю.

У цьому місяці "Чан'е-4" здійснив посадку в районі кратера Карман в південній півкулі Місяця. Його посадковий модуль і ровер "Юйту-2" / "Нефритовий заєць-2" / підтримують зв'язок із Землею через супутник-ретранслятор "Цюецяо" / "Сорочий міст" /.

У Яньхуа повідомив, що Китай запустить зонди "Чан'е-6" і "Чан'е-7" з метою дослідження Місяця в полярних районах і повернення грунту в регіоні Південного полюса.

Китай також намітить більш довгострокові завдання в рамках проекту "Чан'е-8", включаючи створення місячної науково-дослідної бази, застосування 3D-технологій і т.д.

Крім того, Китай до 2030 року запустить програму дослідження Марса, астероїдів і Юпітера. Зокрема, перша дослідницька місія на червону планету стартує вже в 2020 році.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Цікаві науковцям новини | Переглядів: 718 | Дата публікації: 15-01-2019 | Додав: adminA | Теги: бавовна, китайська експедиція, місяць | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]