Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 26-04-2024
Головна » 2023 » Січень » 27 » Ще одне дивне зображення NASA отримало з Марса: схоже на морду ведмедя
07:19
Ще одне дивне зображення NASA отримало з Марса: схоже на морду ведмедя


Марсіанський розвідувальний орбітальний апарат NASA надіслав зображення скельного утворення на Марсі. З того ракурсу, з якого було отримано знімок, вимальовується певна картинка дуже схожа на морду гігантського ведмедя.

Такий незвичайний малюнок сформувався внаслідок поступового руйнування місцевої породи. Вчені припускають, що це був ударний кратер, заповнений відкладеннями. Тоді це пояснює утворення великої тріщини по колу. Що стосується горбистої споруди в центрі, то це могло бути вулканом або грязьовим жерлом.

Запуск на Марс міжпланетної станції Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) у 2005 році став проривом у науці. Апарат містить цілу низку наукових приладів, включаючи камеру високої роздільної здатності HiRISE з телескопом. З її допомогою можна отримувати зображення, на яких будуть помітні деталі розміром 30 см (0,3 метри на піксель). Наприклад, багато супутникових знімків Землі мають роздільну здатність 0,5 метра на піксель. Цей апарат, як інші, став джерелом цікавих космічних фотографій. Ще у 2019 році він помітив логотип «Зоряного шляху» на Червоній планеті.

Відомо, що мозок має тенденцію шукати відомі форми у всьому, що він бачить. Це називається парейдолією чи зорової ілюзією. Найбільш яскравим прикладом пов’язаної з космосом парейдолії є «Обличчя на Марсі», яке ще називають «Марсіанським сфінксом».

Це знімок скального утворення в Кідонії, зроблений 1976 року космічною станцією NASA «Вікінг-1». Знаменита фотографія викликала велику кількість обговорень, що призвело до створення десятків теорій змови. Однак згодом виявилося, що загадкове обличчя було не більше ніж звичайним пагорбом. До речі, у квітні 2007 року його повторно виявив і сфотографував той самий Mars Reconnaissance Orbiter, але вже з високою роздільною здатністю.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Цікаві науковцям новини | Переглядів: 162 | Дата публікації: 27-01-2023 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]