Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 19-04-2024
Головна » 2019 » Жовтень » 12 » Ще недавно центр нашої Галактики був небезпечно активний
16:54
Ще недавно центр нашої Галактики був небезпечно активний


 

Центр нашої Галактики ще недавно був небезпечно активний

Активний центр Чумацького Шляху викинув потужний спалах всього лише 3,5 мільйона років тому і може повторити його знову.

Розташована в ядрі Чумацького Шляху надмасивна чорна діра поглинає величезні кількості матерії, змушуючи її випромінювати в широкому діапазоні хвиль і роблячи центр Галактики активним.

Сьогодні він виглядає далеко не таким неспокійним, як активні центри багатьох інших великих галактик.

Однак близько 3,5 мільйона років тому і у нас стався потужний вибух, який викинув спалах величезної сили.

Якщо поглянути на Чумацький Шлях з ребра, то два конуси випромінювання йшли вгору і вниз від нього з такою інтенсивністю, що їх вплив відчули Магелланової хмари потоку на відстані 200 тисяч світлових років. Процес розвивався стрімко і зайняв не більше 300 тисяч років.

Однак сліди його впливу помітні досі — у вигляді характерних смуг ультрафіолетового випромінювання, що зберігся в Магеллановому потоці. Раніше вже було припущено, що це світіння пов’язано з поки не відомим спалахом.

Тепер же Джосс Бленд-Хоуторн (Joss Bland-Hawthorn) і його колеги з астрофізичного центру Astro 3D в Австралії змогли точніше локалізувати джерело і визначити час події. Про це вони повідомляють у статті, яка готується до публікації в Astrophysical Journal та поданої у відкритому доступі у вигляді препринти.

«Ці результати різко змінюють наші уявлення про Чумацький Шлях, — говорить професор Бленд-Хоуторн. — Ми завжди вважали свою Галактику порівняно спокійною, з не таким вже яскравим центром. Нові ж результати відкривають можливості для зовсім інших інтерпретацій».

Можливо, раніше центр Чумацького Шляху був не менш активний, ніж центри інших великих галактик, видимі як найпотужніші квазари. І можливо, що цей час ще не зник остаточно. У масштабах часів життя зірок і галактик 3,5 мільйона років, що минули з часу спалаху не більш ніж мить. Окремі повторення таких подій можуть відбуватися і сьогодні, і в майбутньому.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 733 | Дата публікації: 12-10-2019 | Додав: adminA | Теги: центр нашої Галактики, небезпечно активний | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]