Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Сб, 20-04-2024
Головна » 2020 » Січень » 12 » Рухається на межі швидкості світла струмінь плазми зі знаменитої чорної діри
20:24
Рухається на межі швидкості світла струмінь плазми зі знаменитої чорної діри


 

Струмінь плазми зі знаменитої чорної діри рухається на межі швидкості світла

Чорна діра, фотографія якої минулої весни прикрашала всі видання про космос і науку, прославилася знову. Астрономи виміряли швидкість вузлів матерії, що входить до складу релятивістського струменя, який виривається з неї. Виявляється, вона перевершує 99% швидкості світла.

Кілька років тому телескоп "Габбл" отримав зображення релятивістського струменя, що виривається з центру чорної діри. Астрономи вивчали його в різних довжинах хвиль і в підсумку встановили за допомогою рентгенівської обсерваторії "Чандра", що певні ділянки цього джета рухаються зі швидкістю, що перевищує 99% від швидкості світла, пише сайт NASA.

Чарльз Крафт з Гарвард-Смітсонівського центру астрофізики представив результати дослідження на зустрічі Американського астрономічного товариства в Гонолулу.

Що виявили вчені

Чорні діри на зразок М 87 притягують до себе матерію, яка, обертаючись, утворює навколо діри аккреційні диски. Однак лише невелика частина матерії потрапляє в дірку. Решта повертається назад в космос в формі струменя плазми або джета, траєкторія якої збігається з лініями магнітного поля. Ці струмені не однорідні, у них є згустки або вузли, які можна розгледіти через рентгенівські телескопи.

Спостереження за деякими з цих вузлів показують, що вони розвинули неймовірну швидкість: вузли, розташовані ближче до центру – в 6,3 рази вищі, ніж швидкість світла; а решта – в 2,4 рази вищі ніж швидкість світла.

Джети з чорної діри М 87

Слід відразу ж обмовитися, що фундаментальна фізична стала граничної швидкості світла не спростована – мовиться про явище "надсвітлового руху". Це ілюзія, яка виникає, коли об'єкт рухається з релятивістською швидкістю і по траєкторії, близькій до лінії прямої видимості.

Астрономи і раніше спостерігали подібні швидкості у джетів, але ніколи – в рентгенівському діапазоні. Інакше кажучи, досі вони не були впевнені, що настільки швидко рухаються саме згустки матерії, а не ударні хвилі.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 557 | Дата публікації: 12-01-2020 | Додав: adminA | Теги: струмінь плазми зі знаменитої чорно, межа швидкості світла | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]