Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Вт, 16-04-2024
Головна » 2022 » Серпень » 3 » Розвивався інакше, ніж у сучасної людини, мозок неандертальця
00:42
Розвивався інакше, ніж у сучасної людини, мозок неандертальця


неандерталець Дослідження показало, що стовбурові клітини мозку сучасної людини захищені від помилок при розподілі краще, ніж у неандертальців.

Дослідники з Товариства Макса Планка показали, що нейральні стовбурові клітини мозку сучасної людини витрачають більше часу на підготовку своїх хромосом до поділу, ніж у неандертальців. Це призводить до меншої кількості помилок при розподілі хромосом в дочірні клітини і може мати наслідки для розвитку і функціонування мозку.

Вчені досліджували значення заміни шість амінокислот у трьох білках, які відіграють ключову роль у розподілі хромосом під час клітинного поділу. Такі білки були і у неандертальців, але їх склад незначно відрізнявся.

Щоб дослідити значення цих змін для розвитку неокортексу, вчені досліджували вплив заміни елементів у білках на мишах. У цих тварин склад амінокислот в цих білках ідентичний неандертальцям по цих шести позиціях амінокислот, тому зміни зробили їх моделлю сучасного людського мозку.

мозок неандерталець

зображення: Felipe Mora-Bermudez / MPI-CBG

“Ми виявили, що три амінокислоти сучасної людини у двох білках викликають більш тривалу метафазу, фазу, в якій хромосоми готуються до клітинного поділу, і це призводить до меншої помилки, коли хромосоми розподіляються між дочірніми клітинами нервових стовбурових клітин, як у сучасних людей”, – говорить Феліпе Мора-Бермудес, співавтор дослідження з Товариства Макса Планка.

Хромосоми під час клітинного поділу. Зліва — в присутності білків сучасної людини, праворуч – за участю трьох амінокислот неандертальця (помилки поділу вказані червоною стрілочкою).

Щоб перевірити, чи неандертальський набір амінокислот має протилежний ефект, дослідники вводять спадкові амінокислоти в органоїди людського мозку – мініатюрні органоподібні структури, вирощені з людських стовбурових клітин, які імітують ранній розвиток людського мозку. Дослідження показало уповільнення метафази.

Дослідники вважають, що цей еволюційний механізм дозволяє захистити сучасну людину від помилок хромосомного поділу і сприяє розвитку когнітивних функцій. Крім того, результати дослідження показують, що деякі аспекти еволюції і функціонування мозку сучасної людини можуть не залежати від його розміру, оскільки у неандертальців і сучасних людей він однаковий.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини психології | Переглядів: 215 | Дата публікації: 03-08-2022 | Додав: admin | Теги: неандерталець, людина, мозок | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]