Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 29-03-2024
Головна » 2018 » Березень » 14 » Розповів про нові завдання учасників 23-ї полярної експедиції глава Антарктичного центру
21:59
Розповів про нові завдання учасників 23-ї полярної експедиції глава Антарктичного центру


 

Учасники 23-ї Української антарктичної експедиції, які вирушать на станцію Академік Вернадський у кінці березня, почнуть проводити п'ять нових видів досліджень.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства освіти і науки з посиланням на в.о. директора Національного антарктичного наукового центру (НАНЦ) Євгена Дикого, пише Кореспондент.

Дослідники почнуть фотоідентифікувати каталоги китів, а також оновлять і продовжать такі самі каталоги тюленів Ведделла.

"Приватне "впізнання" кожного кита або тюленя дозволяє краще відстежувати шляхи їхньої міграції і розробити ефективні програми їхнього збереження", - йдеться в повідомленні.

Також у ѓрунтах Антарктики вчені вивчатимуть мікроби і їхні засоби пристосування до екстремальних умов, а за залишками луски, шкіри та інших "екологічних ДНК" у воді будуть визначати склад живих організмів.

За допомогою методу електронної ДНК можна визначити "генетичні сліди" всіх видів тварин, що побували у воді протягом останніх трьох днів. Таким чином, є можливість отримати більш повний список фауни Антарктиди.

Ще два види досліджень будуть спрямовані на вивчення забруднення навколишнього середовища. Перший стосуватиметься вивчення вмісту мікропластику у воді, а другий - аналізу вмісту хімічних забруднювачів у тканинах риб і молюсків.

Такі дослідження покажуть, наскільки швидко забруднення переносяться між континентами.

Також це дасть додаткові аргументи для обмеження використання хімікатів або зменшення використання пластику у світі.

Дикий також розповів, що в найближчі роки вчені також планують відновити морські дослідження в Південному океані, а в перспективі - рухатися вглиб Антарктики і розвивати наукові дослідження в Арктиці.

Ще одне важливе питання - відновлення гендерної рівності під час відбору сезонних і річних експедицій на станцію.

"Недопущення жінок на українську антарктичну станцію - неподобство, нечуване в 21 столітті ... Віднині українська станція відкрита для всіх, незалежно від статі і гендеру", - зауважив глава НАНЦ.

 


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 889 | Дата публікації: 14-03-2018 | Додав: adminA | Теги: глава Антарктичного центру, завдання учасників 23-ї полярної ек | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]