Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 29-03-2024
Головна » 2022 » Вересень » 21 » Розлученням посприяла сором'язливість самців мандрівних альбатросів
00:35
Розлученням посприяла сором'язливість самців мандрівних альбатросів


альбатрос Американські дослідники дійшли висновку, що риси особистості мандрівних альбатросів мають великий вплив на міцність їхніх пар. Що менш сміливим і більш сором'язливим є самець, то вищі в нього шанси розлучення, йдеться у статті журналу Biology Letters.

Відомо, що у людей особистість відіграє ключову роль у стосунках, а ось як визначає партнерство у тварин — майже невідомо. Це спонукало дослідників Массачусетського технологічного інституту та Океанографічного інституту Вудс-Гол провести відповідне дослідження. Цього разу вчені спостерігали за мандрівними альбатросами (Diomedea exulans) — ці величезні птахи шукають собі пару у досить пізньому віці 7-8 років, а потім зазвичай зберігають одне одному вірність протягом усього життя. Лише у виняткових випадках, наприклад, коли пара довго не має пташенят, то можливі розлучення. Та краще розуміння їхнього розмноження може допомогти у збереженні рідкісного виду.

Зараз дослідники зосередилися на одній рисі особистості, прагнучи з'ясувати, як сором'язливість, яку вони протиставляють сміливості, впливає на стосунки. Вони припустили, що сміливіші тварини частіше розлучатимуться, оскільки будуть більш схильні ризикувати й заводити нові зв'язки. Для цього проаналізували інформацію про популяцію альбатросів з острова архіпелагу Крозе, що збиралася протягом 54 років. Додатково врахували й дані про особисті риси 1942 птахів, отримані за десять років спостережень.

На частоту розлучень впливали декілька факторів, серед яких досвід гніздування, тривалість існування пари, а також — риса особистості самців. Для чоловічих особин частота розлучень негативно корелювала зі сміливістю. Це означає, що менш сміливі, більш сором'язливі самці частіше залишаються самими. У самок такого не спостерігали.

Вчені мають пояснення для виявленої закономірності. Вони відмічають, що самці альбатросів цієї популяції, як і в багатьох інших тварин, конкурують за можливість завести собі пару й нерідко задивляються на тих самок, що вже мають партнерів. У такому випадку більш сором'язливі самці можуть уникати конфлікту з одинокими самцями, недостатньо відстоюючи і зрештою втрачаючи свою партнерку, на відміну від агресивніших сміливих.

Та не виключено, що після попереднього гніздування, яке є для альбатросів сильно енерговитратним, сором'язливі чомусь потребують більше часу на відновлення й не встигають вчасно повернутися в колонію до наступного сезону розмноження. Тоді їхні самки швидко знаходять собі нових партнерів, але самцям для цього може знадобитися кілька років.

Тепер вчених цікавить, як відмінності особистості впливають не лише на життя окремих пар, а й усієї колонії.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 204 | Дата публікації: 21-09-2022 | Додав: admin | Теги: альбатрос, самці, Розлучення | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]