Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 29-03-2024
Головна » 2021 » Липень » 2 » Рекордно маленьку мертву зірку відкрили астрономи
00:32
Рекордно маленьку мертву зірку відкрили астрономи


мертва зірка Вчені виявили найменшу мертву зірку з усіх відомих. За розмірами вона порівнянна з Місяцем, повідомляє Nature.

Зірка є білим карликом, надщільним ядром загиблого світила. Його діаметр не перевищує 4280 кілометрів, але маса в 1,35 раза перевищує сонячну.

Об’єкт розташований на відстані 130 світлових років від нас. Його параметри поміщають його на грань межі Чандрасекара – максимальної маси, якої може досягти білий карлик, перш ніж стане нестабільним і вибухне надновим.

Відомо, що білі карлики – найменший вид мертвих зірок. Коли зірка завершує свій життєвий цикл і позбавляється зовнішньої оболонки, що залишилося ядро, більше не підтримується зовнішнім тиском синтезу, колапсує в надщільний об’єкт.

Межа Чадрасекара визначається в 1,4 сонячних мас. При певних умовах електрони відокремлюються від своїх атомних ядер і забезпечують зовнішній тиск, який утримує зірку від колапсу.

У подвійних системах існує безліч білих карликових зірок. Опинившись близько до іншого світила, карлики можуть почати притягати речовину свого «компаньйона». Цей процес часто призводить до народження наднових типу Ia.

Відкрита вченими зірка ZTF J1901 + 1458 являє собою особливий тип. Дослідження показало, що вона є продуктом злиття двох менших білих карликів. Їй всього близько 100 мільйонів років, а магнітне поле в мільярд разів могутніше від сонячного. Зірка обертається навколо своєї осі кожні сім хвилин. Вчені мають намір поспостерігати, що станеться з нею в майбутньому.

"Цілком можливо, що білий карлик досить масивний, щоб надалі перетворитися в нейтронну зірку", – йдеться в дослідженні.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 340 | Дата публікації: 02-07-2021 | Додав: admin | Теги: мертва, Зірка, астроном | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]