Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Сб, 20-04-2024
Головна » 2012 » Червень » 26 » Рекорд категорії "Найвища температура, отримана штучно"
21:10
Рекорд категорії "Найвища температура, отримана штучно"



Фізики потрапили до книги рекордів Гіннеса: отримали речовину, в 250 тис разів гарячішу за Сонце

Американські фізики потрапили в Книгу рекордів Гіннеса: під час експерименту їм вдалося отримати речовину, розігріту до чотирьох трильйонів градусів Цельсія. Це в 250 тисяч разів більше, ніж температура в центрі Сонця.

Рекорд був встановлений під час експерименту в релятивістському колайдері важких іонів (RHIC), розташованому в Брукхейвенській національній лабораторії (США). Науковці зіштовхували розігнані майже до швидкості світла ядра атомів золота. Їхньою метою було отримати кварк-глюонну матерію, яка, як вважають, існувала в перші мікросекунди після виникнення Всесвіту.

Представники Книги Гіннеса офіційно визнали рекорд і віднесли його до категорії "Найвища температура, отримана штучно", повідомляє РИА "Новости".

За нормальних умов кварки перебувають у стані конфайнмента (утримання) в протонах і нейтронах. Під час зіткнення важких іонів виникають такі високі температури, що нейтрони і протони "плавляться", утворюючи кварк-глюонну плазму. В результаті експериментів науковці з'ясували, що кварк-глюонна матерія поводиться як майже ідеальна рідина.

Правда, у американців є серйозні конкуренти. Схожі дослідження проводяться в швейцарській лабораторії Європейського центру ядерних досліджень (CERN), де стоїть набагато більш потужне обладнання - Великий адронний колайдер.

Щільність енергії, яка досягається на Великому адронному колайдері, приблизно втричі вища, ніж у RHIC. Це означає, що температура, яка там досягається, приблизно на 30% вища, ніж у Брукхейвені. Однак офіційних результатів вимірювання температури європейські фізики поки що не публікували, тому рекорд закріплений за їхніми західними колегами.

Раніше в CERN був поставлений інший світовий рекорд. У квітні цього року енергія зіткнень частинок у ВАК (Великому адронному колайдері) була збільшена до 4 тераелектронвольт (ТеВ) на пучок, що на 0,5 ТеВ більше, ніж під час попередньої роботи колайдера в 2010 і 2011 роках. Таким чином сумарна енергія зіткнень досягла 8 ТеВ.

Планується, що на енергії 8 ТеВ коллайдер пропрацює до листопада 2012 року. Науковці вважають, що за цей час їм вдасться експериментально довести існування "частки Бога" - бозона Хіггса. Потім почнеться 20-місячна профілактика, після якої колайдер відновить свою роботу лише в 2014 році.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новітні технології | Переглядів: 2844 | Дата публікації: 26-06-2012 | Додав: adminA | Теги: речовину, в 250 тис разів гарячішу за Сонце | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]