Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 09-05-2024
Головна » 2023 » Грудень » 19 » Речовину, яка за твердістю не поступається алмазам, вчені створили
13:53
Речовину, яка за твердістю не поступається алмазам, вчені створили


Алмази є одними з найтвердіших природних речовин на Землі, і хоча ми виявили мінерали навіть міцніші за алмази, вчені, можливо, просто зробили крок далі. Відповідно до нової статті, вчені створили надміцну речовину, міцну як алмази, і вони кажуть, що її можна навіть використовувати, щоб зробити космічні кораблі та автомобілі міцнішими.

Їхні дослідження опубліковано в науковому журналі Advanced Materials. Дослідницька група складається з різних членів, які родом з Європи та Північної Америки, і вони синтезували органічний напівпровідниковий нітрид вуглецю, твердіший за кубічний нітрид бору, кристалічний матеріал, який за своєю твердістю поступається лише алмазам.

Очевидно, існує кілька можливих застосувань такої надміцної речовини. Крім того, можливість існування різноманітних нітридів вуглецю, як цей, була вперше передбачена у 1980-х роках. Проте вчені витратили десятиліття на спроби створити легендарну речовину та не змогли. Однак тепер, здається, нарешті відбувся масштабний прорив.

Дослідники синтезували нітрид вуглецю подібно до того, як алмази утворюються природним шляхом, використовуючи інтенсивний тиск і водночас обробляючи його високими температурами. Вчені кажуть, що можливості для цієї надміцної речовини майже безмежні, причому намальований захисний засіб для космічних кораблів і навіть матеріал, який використовується для виробництва автомобілів, рекламується як дві можливості.

Діаманти вже використовуються різними способами, від свердла до декоративних каменів у каблучках та інших прикрасах. Очевидно, що навряд чи ми побачимо, що цей матеріал з’явиться в ювелірних виробах, але він може допомогти замінити діаманти в інших сферах виробництва, від свердл, що використовуються в гірничодобувній промисловості, до матеріалу, який використовується для захисту сонячних панелей від штормової погоди та інших частинок, що переносяться в повітрі.

На це знадобилося більше трьох десятиліть, але вчені впевнені, що цей прорив може допомогти прокласти шлях для створення ще більш надміцних речовин.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новітні технології | Переглядів: 69 | Дата публікації: 19-12-2023 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]