Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 29-03-2024
Головна » 2022 » Жовтень » 30 » Птахи були першими фруктоїдними тваринами на Землі
00:19
Птахи були першими фруктоїдними тваринами на Землі


Сьогодні плоди дерев складають значну частину раціону багатьох видів птахів, від папуг і туканів до омелюхи і синиць. Однак тепер вчені з’ясували, що любов пернатих до фруктів бере свій початок ще 120 мільйонів років тому, незабаром після появи покритонасінних рослин на нашій планеті. Дослідження опубліковано в журналі eLife.

Фрукти поїдають багато видів тварин, від ящірок до кажанів і ведмедів, але самі плодоносні дерева з’явилися на Землі порівняно недавно, в крейдяному періоді, ближче до заходу ери динозаврів.

фруктоїдна тварина птах

пара джехолорнісів в крейдяному лісі: один з них тільки що полегшився, розсіявши насіння з’їдених фруктів і посприявши поширенню покритонасінних рослин / © phys.org

Хоча поживна цінність фруктів сьогодні не викликає сумнівів, вчені довгий час не знали, як швидко тварини змогли оцінити нові ласощі. Тепер вони знайшли відповідь у вигляді скам’янілості найпершої фруктоїдної тварини на планеті — примітивного птаха джехолорніса (Jeholornis), що жив на території сучасного Китаю 120 мільйонів років тому.

Ще коли цей незвичайний птах розміром з ворону був описана в 2002 році, вчені звернули увагу на розкидані навколо скелета насіння, що виглядали як вміст шлунка. Тепер, через 20 років, дослідники нарешті задалися питанням: чи харчувався джехолорніс тільки насінням або вживав в їжу цілі фрукти?

Щоб вирішити цю загадку, вони вивчили кілька скелетів джехолорніса і, вибравши зразок з добре збереженим черепом, відсканували його за допомогою синхротрона в Австралійській організації ядерної науки і технологій (ANSTO). Виявилося, хоча череп джехолорніса сильно нагадує динозаврові, деякі риси його будови — наприклад, сильно зменшені зуби — зближують його з сучасними птахами, що харчуються фруктами.

тривимірна модель черепа джехолорніса

Судячи з того, що насіння зі шлунка джехолорніса цілі, він не розколював їх, а ковтав цілком, ймовірно, разом зі солодкою м’якоттю. У інших зразків джехолорніса насіння в шлунку не було, але збереглися гастроліти — камені, за допомогою яких зерноїдні птахи перемелюють тверду їжу в м’язовому шлунку. Можливо, в різні пори року ці птахи змінювали свій раціон, харчуючись і стиглими фруктами, і впавшими на землю насінням.

Крім прямої вигоди для птахів, такі взаємини принесли користь самим рослинам: поїдаючи фрукти цілком, ненажерливі і спритні пернаті розносили насіння по всій окрузі, що сприяло швидкому поширенню квіткових рослин по планеті.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 189 | Дата публікації: 30-10-2022 | Додав: admin | Теги: Птах, тварина, земля, фруктоїдна | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]