Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 26-04-2024
Головна » 2022 » Листопад » 3 » Про небезпеку спілкування із позитивними людьми попередили психологи
18:57
Про небезпеку спілкування із позитивними людьми попередили психологи


Хибна або "токсична" життєрадісність негативно впливає на психічний стан людини і здатна призвести до набору зайвої ваги. Про це розповіла психолог та кандидат наук Сюзанна Деджес-Уайт.

Вона попередила, що постійний гарний настрій не дає встановити розуміння в романтичних і в дружніх відносинах. Подібний підхід можна описати терміном “токсичний позитив”. Як зазначила психолог, це віра в те, що незалежно від складності ситуації необхідно сліпо зберігати оптимістичний настрій, який заважає сприймати речі об’єктивно.

Деджес-Уайт звернула увагу на те, що практикувати позитивне мислення буває корисним, проте “токсичний позитив” негативно позначається на людині, не даючи виявлятися справжнім почуттям. Чим менше людина розуміє свої переживання, тим більше ховається за маскою оптиміста, вважає фахівець.

Для того, щоб розпізнати ознаки такої поведінки, психолог назвала сім ознак помилкового оптимізму, порекомендувавши позбавлятися такої манери спілкування.

Уайт пояснила, що люди прикидаються вічно веселими через страх перед думкою оточуючих. Через це вони прагнуть пом’якшити будь-яке некомфортне спілкування за допомогою приємних слів. Також “токсично-позитивні” люди люблять знецінювати свої почуття, не сприймають смуток і розчарування і відчувають сором за вираження негативних переживань.

На думку психолога, подібна поведінка може призвести до погіршення фізичного самопочуття та навіть зайвої ваги через пригнічені емоції.

“Нам також необхідно визнати, що негативні емоції рідко просто “зникають”. Пригнічені емоції обов’язково виявляться, і це може статися в невідповідній обстановці” , – пояснює вона.

Крім шкоди здоров’ю, така життєрадісність погано впливає на стосунки з оточуючими.

“Якщо ми не дозволяємо собі бути чесними в тому, що ми відчуваємо, або дозволяємо іншим почуватися комфортно, ділячись своїми справжніми почуттями, ми жертвуємо справжньою близькістю та змушуємо стосунки підтримувати поверхневий, нещирий характер” , – додала Уайт.

Для позбавлення від “токсично-позитивної” поведінки психолог закликала визнавати як добрі, так і погані емоції. Для цього потрібно навчитися говорити замість фрази “тобі нічого переживати, все добре” -  “я бачу, що тобі емоційно погано зараз. Як я можу тобі допомогти?”

Як зробила висновок Уайт, лише переставши приховувати справжні почуття за хибним оптимізмом, людина зможе краще себе зрозуміти і здобути емоційну свободу.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини психології | Переглядів: 180 | Дата публікації: 03-11-2022 | Додав: adminA | Теги: небезпека спілкування, психолог, позитивні люди | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]