Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 29-03-2024
Головна » 2020 » Січень » 19 » Природні ГМО - лохина, чай і навіть арахіс
15:54
Природні ГМО - лохина, чай і навіть арахіс


 

Виявляється лохина, чай і навіть арахіс – природні ГМО

Створення генномодифікованих продуктів – не знахідка вчених, а природний процес. Виявилося, що лохина, хміль, чай і навіть арахіс відносяться до природних генетично модифікованим культур (ГМО).

До трансгенних рослин належать ті, в чиї геноми потрапили гени стороннього організму – бактерії або гриба, пояснили вчені інституту молекулярної біології рослин в Страсбурзі і Санкт-Петербурзького державного університету (СПбДУ).

Наприклад, відзначають вчені, є певний тип бактерій – агробактерії, які можуть направляти фрагменти своєї ДНК в клітини рослин. Це призводить до утворення пухлин на коренях або стеблах. Рослина від цього страждає, а бактерії харчуються речовинами, які утворилися в наростах.

Тютюн і солодка картопля закріпили в своїх ДНК ділянки, що належать агробактеріям, і передають їх з покоління в покоління. Після дослідження, проведеного вченими Страсбурга і Петербурга, список таких рослин значно розширився.

“Природно-трансгенним виявився культурний арахіс, хміль, рослина гуава, яка активно вживається в їжу в тропічних районах. Рослина трема, яку використовують для приготування васабі, також рід, до якого належить волоський горіх.

Суринамська вишня, чай, представники роду вакциніум – всім нам відома журавлина, брусниця, лохина, чорниця – природні ГМО”, – повідомила професор кафедри генетики та біотехнології СПбГУ Тетяна Матвєєва.

Вчені проводили дослідження понад три роки і проаналізували геноми 631 рослини. Вивчення природно-трансгенних рослин допоможе оцінити наслідки поширення ГМО-культур і зрозуміти, що буде з трансгенними рослинами, створеними людиною, через 10 років і через сторіччя.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 503 | Дата публікації: 19-01-2020 | Додав: adminA | Теги: чай і навіть арахіс, Лохина, природні ГМО | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]