Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Сб, 27-04-2024
Головна » 2022 » Серпень » 9 » Причину падіння стародавніх цивілізацій знайшли вчені
00:01
Причину падіння стародавніх цивілізацій знайшли вчені


генетичний скринінг Генетичний скринінг допоможе розкрити рівень впливу цих факторів на цивілізацію.

Тисячі років тому у Східному Середземномор'ї життя кількох цивілізацій бронзової доби приблизно в один і той же час різко погіршилося. Стародавнє царство Єгипту і Акадська імперія впали, і на Стародавньому Близькому Сході та в Егейському морі вибухнула широко поширена суспільна криза, що проявилась у скороченні населення, руйнуваннях, скороченні торгівлі та значних культурних змінах.

Як завжди, багато хто вказував на зміну клімату та зміну уподобань. Але вчені щойно знайшли нового винуватця. Дослідження опубліковано у журналі Current Biology.

У останках, розкопаних у стародавньому похованні на Криті, в печері під назвою Агіос Хараламбос, команда під керівництвом археогенетика Гуннара Неймана з Інституту еволюційної антропології Макса Планка в Німеччині виявила генетичні докази існування бактерій, відповідальних за два найсерйозніших захворювання в історії - черевний тиф та чума.

Тому, за словами дослідників, широко поширені захворювання, викликані цими патогенами, не можна скидати з рахунків як фактор, що сприяє соціальним змінам, настільки поширеним приблизно з 2200 по 2000 рік до нашої ери.

"Поява цих двох вірулентних патогенів наприкінці ранньомінойського періоду на Криті, — писали вони у своїй статті, — наголошує на необхідності повторної появи інфекційних хвороб як додаткового фактора, який, можливо, сприяв трансформації ранніх складних суспільств в Егейське море і дал".

Yersinia pestis - це бактерія, відповідальна за десятки мільйонів смертей, більшість з яких сталася в ході трьох руйнівних глобальних пандемій. Якою б катастрофічною була ця хвороба в минулі століття, її вплив до Юстиніанської чуми, що почалася в 541 році н. е., було важко оцінити.

Нещодавні технологічні та наукові досягнення, особливо відновлення та секвенування стародавньої ДНК із старих кісток, розкривають частину цієї втраченої історії.

Тепер ми підозрюємо, наприклад, що бактерія заражає людей принаймні з періоду неоліту.

Минулого року вчені виявили, що мисливця-збирача кам'яної доби, який ймовірно, помер від чуми за тисячі років до того, як у нас з'явилися докази того, що хвороба досягла масштабів епідемії.

Проте відновлені геномні дані досі були із холодніших регіонів. Мало що відомо про його вплив на стародавні суспільства у більш теплому кліматі, наприклад, у Східному Середземномор'ї через деградацію ДНК за більш високих температур.

Тому Нойманн і його команда вирушили копатися в кістках, витягнутих з місця на Криті, відомому своїми напрочуд прохолодними та стабільними умовами.

Вони відновили ДНК у зубах 32 людей, які померли між 2290 та 1909 роками до нашої ери. Генетичні дані виявили наявність досить багатьох поширених бактерій ротової порожнини, що й очікувалося.

Менш очікуваною була присутність Y. pestis у двох осіб і двох ліній Salmonella enterica - бактерій, які зазвичай викликають черевний тиф, - у двох інших. Це відкриття передбачає, що обидва патогени були присутніми і, можливо, передавалися на Криті бронзового віку.

Виявлена ними лінія Y. pestis, ймовірно, не могла передаватися через бліх - одна з рис, яка зробила інші лінії бактерій настільки заразними серед людей.

Переносник блохи є переносником бубонної версії чуми; люди заражаються, коли бактерія потрапляє у лімфатичну систему через укус блохи. Отже, шлях передачі цієї древньої форми бактерії міг бути іншим і викликати іншу форму чуми; легенева чума, яка передається, наприклад, повітряно-краплинним шляхом.

Дослідники заявили, що у лініях S. enterica також відсутні ключові риси, які сприяють розвитку тяжких захворювань у людей, тому вірулентність та шляхи передачі обох патогенів залишаються невідомими.

Проте відкриття передбачає, що обидва патогени циркулювали; в районах Криту з високою щільністю населення вони могли мати дещо загрозливі масштаби.

"Хоча малоймовірно, що Y. pestis чи S. enterica були єдиними винуватцями соціальних змін, що спостерігаються у Середземномор'ї наприкінці 3-го тисячоліття до зв. е., — пишуть дослідники у своїй статті, — ми припускаємо, що з огляду на древні дані ДНК, представлені тут, інфекційні захворювання слід розглядати як додатковий фактор; можливо, у взаємодії з кліматом та міграцією, що передбачалося раніше".

Оскільки такі хвороби, як чума та черевний тиф, не залишають слідів на кістках, вони рідко згадуються в археологічних записах. Команда передбачає, що більш докладний генетичний скринінг більшої кількості останків зі Східного Середземномор'я може допомогти розкрити ступінь впливу цих хвороб на цивілізації, що там жили.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Останні відкриття науки | Переглядів: 199 | Дата публікації: 09-08-2022 | Додав: admin | Теги: стародавня, падіння, генетичний, скринінг, цивілізація | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]