Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Нд, 08-09-2024
Головна » 2024 » Липень » 8 » Причини та як з цим боротися - синдром апное уві сні
18:01
Причини та як з цим боротися - синдром апное уві сні


Апное уві сні – це періодичне тимчасове припинення дихальних рухів під час сну. Виникає внаслідок гальмівного впливу на дихальний центр головного мозку. Після апное дихання самостійно відновлюється внаслідок гіпоксії, тобто зменшення концентрації кисню в крові.

Причина виникнення апное сну — перешкоди на шляху потоку повітря, такі як вузькі носові ходи, гіпертрофовані мигдалики, збільшення м’якого піднебіння та/або язичка тощо.

Під час апное відбувається зупинка дихання найчастіше тривалістю до 10-ти секунд, далі йде пробудження та голосний вдих і засинання. Частота описаних епізодів може бути від 10 до 100 на годину. Така динаміка призводить до значних розладів сну, частих пробуджень. Відповідно на ранок людина відчуває втому, біль голови, розбитість, сонливість, роздратованість.

Синдромом апное сну страждають особи із зайвою вагою, ендокринологічною патологією, емоційно лабільні пацієнти.

Найчастіша скарга родичів осіб, що страждають синдромом апное уві сні, — храп під час сну, надмірна рухливість у сні.

Синдром апное сну — потенційно небезпечний стан для здоров’я та життя людини. Під час затримки дихання відбувається не лише негативний вплив на нервову систему, але і на систему гемодинаміки, спричиняючи розлади роботи серцево-судинної системи, потенційно загрозливі для життя аритмії.

Що робити?

Перший крок діагностики синдрому апное сну – діагностична ніч із визначенням тривалості дихальних пауз, їх кількість та ступінь вираженості, активності мозку під час дихальних пауз, електрокардіографії, респіраторної активності, насиченості крові киснем під час сну та рухової активності.

Наступний етап — консультація оториноларинголога із рекомендаціями щодо покращення прохідності верхніх дихальних шляхів.

На основі результатів дослідження відбувається підбір методу лікування. Найчастіша рекомендація — зниження маси тіла та корекція ендокринологічних розладів, якщо такі наявні. В певних випадках є необхідна хірургічна корекція.

Якщо наявні протипокази до хірургічного методу лікування, пацієнту пропонують СPAP терапію — використання спеціальної маски під час сну, що створює позитивний тиск у верхніх дихальних шляхах. Це забезпечує усунення епізодів зупинки дихання під час сну, відповідно сон є більш глибоким та повноцінним. Недолік цього методу лікування — постійне застосування маски під час сну.

Такий на перший погляд нестрашний симптом, як розлад сну чи хропіння під час сну, якщо це є систематично, може дуже погіршити якість життя людини, відзначатися на ефективності виконуваної роботи, погіршити стосунки з близькими і спричинити захворювання інших органів і систем внаслідок хронічної втоми. Тому, лікарі медичного центру «Салютас» бажають Вам бути уважними до власного здоров’я, висипатися та мати гарний настрій.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини медицини | Переглядів: 53 | Дата публікації: 08-07-2024 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]