Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 19-04-2024
Головна » 2014 » Травень » 14 » При розливі ртуті - як правильно діяти
21:14
При розливі ртуті - як правильно діяти


Досить часто в оперативно-рятувальну службу Закарпаття за допомогою звертаються краяни, котрі в помешканні розбили ртутного градусника. Звісно, це невелика кількість отруйної речовини, однак невміле поводження з нею може негативно вплинути на здоров’я оточуючих.

Нагадаємо, що ртуть за своєю сутністю високотоксична кумулятивна отрута, що дуже повільно випаровується. При цьому її випари здатні поглинати навіть стіни, тим самим створюючи додаткову загрозу для живих істот. В людському організмі вона, передусім, накопичується в нирках та печінці, викликаючи поступове руйнування тканин цих органів та суттєво впливає на процеси кровотворення. Як наслідок, тривале співжиття людини з цим важким металом здатне призвести до хронічного отруєння всього організму. Саме ж протікання цього отруєння зовні нагадує одну з найбільш серйозних хвороб XXI століття – туберкульоз, коли кришаться та випадають зуби, волосся, а сама людина ніби чахне.

Щоб цього не трапилося, Управління ДСНС України у Закарпатській області радить при розливі ртуті вживати таких заходів. Отож, якщо у приміщенні розбито ртутного градусника, передусім слід з нього вивести всіх людей. Потім відчинити настіж усі вікна й починати збирати ртуть. Однак перед цим треба захистити органи дихання, приміром, вологою марлевою пов’язкою. “Ловити” великі сріблясті кульки слід спринцівкою і відразу їх скидати в скляну банку з розчином (2 г марганцівки на 1 літр води). Дрібніші збираються щіткою на папір і теж поміщаються в банку. Потім ємність щільно закрийте кришкою. Використання пилососа для збирання ртуті забороняється.

Після механічного збирання ртуті необхідно провести хімічну обробку приміщення (підлоги). Для цього використовуються такі розчини: мильно-содовий (400 г мила та 500 г кальцинованої соди на 10 літрів води) або розчин марганцівки (20 г на 10 літрів води). Потім зачиніть всі двері приміщення так, щоб не було сполучення з іншими кімнатами, і провітрюйте протягом трьох діб. Якщо ртуть потрапила на взуття – промийте його міцним, майже чорним розчином марганцівки.

Якщо йдеться про розлив більш значної кількості ртуті, слід виконати всі застереження щодо безпеки, наведені вище. Негайно викличте фахівців ДСНС (за телефоном 101). Боротьба з великою кількістю ртуті та її випарами дуже складна. Хіміки називають цей процес демеркуризацією й проводити її мають право лише спеціалісти. Повідомляє У ДСНС України у Закарпатській області.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 1826 | Дата публікації: 14-05-2014 | Додав: adminA | Теги: при розливі ртуті - як правильно ді | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]