Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 26-04-2024
Головна » 2020 » Листопад » 18 » Позаземний мінерал, який дорожче алмазів виявили в Ізраїлі
18:10
Позаземний мінерал, який дорожче алмазів виявили в Ізраїлі


В Ізраїлі виявили позаземний мінерал, який дорожче алмазів

Шахтарі виявили в Ізраїлі новий позаземний мінерал, який оцінюють дорожче алмазів.

Подібні мінерали для Земної поверхні незвичні і раніше зустрічалися лише в космосі. Його вже встигли офіційно визнати дійсно рідкісним дорогоцінним каменем.

Шахтарі – співробітники видобувної компанії Shefa – відкопали новий матеріал в долині Звулун, на півночі Ізраїлю. За своїм складом він дуже нагадує сапфір або рубін.

Мінерал під назвою кармелтазіт нагадує інший, більш рідкісний мінерал неземного походження – аллендеіт, який був помічений тільки на метеориті Альєнде, що вразив Землю 8 лютого 1969 року. Так, під час звичайного робочого дня шахтарям вдалося зробити відкриття, яке стало значною геологічною подією. Відзначимо, що існує офіційний список нових корисних копалин, які виявлені і задокументовані. До цього переліку додається до 100 нових речовин щороку. Всі вони визнані і зареєстровані Міжнародною мінералогічною асоціацією.

Кармелтазіт має вражаючий комерційний потенціал, що нагадує інші дорогоцінні камені, такі як сапфіри, використовувані в ювелірній промисловості. Матеріал також має більш високу щільність, ніж алмаз, і зустрічається набагато рідше. Згідно з оцінкою, рідкісні камені почали формуватися приблизно в 18 милях нижче поверхні Землі, про це повідомляє Forbes.

Саме на такій глибині кора зустрічається з мантією. Там високий тиск і температура створили частково розплавлені породи, які виділяли флюїди, що закінчувалося утворенням нових мінералів, таких як кармелтазіт.

Новий дорогоцінний камінь був знайдений в кольорах від чорного до синьо-зеленого або оранжево-коричневого з металевим блиском всередині і вкрапленнями іншого мінералу, званого корундом, схожого на сапфір. Найбільший знайдений камінь має 33,3 карата.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Останні відкриття науки | Переглядів: 403 | Дата публікації: 18-11-2020 | Додав: adminA | Теги: дорожче алмазів, позаземний мінерал, Ізраїль | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]