Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 19-04-2024
Головна » 2012 » Вересень » 8 » Пошук будинку для людства
20:38
Пошук будинку для людства




Виявлення зоряних систем для колонізації давно не є темою виключно фантастичних творів. Вже зараз орбітальні телескопи "Хаббл" і "Кеплер" оглядають Всесвіт у пошуках примітних екзопланет. В той же час Міжнародна астрономічна рада намагається визначити, якою має бути нова батьківщина людства.

Наше світило відноситься до класу зірок G2V - карликів яскраво-жовтого кольору з температурою поверхні від 5000 до 6000 градусів Кельвіна. Вчені давно вже знайшли два десятки «двійників Сонця», розташованих на відстані менше 50 світлових років від Землі, що дозволяє припустити: подібні зірки широко поширені по всій Галактиці. Однак на минулій в Ріо де Жанейро Генеральній асамблеї Міжнародної астрономічної ради (IAU) група вчених з різних країн підняла питання - а чи потрібно людству шукати планету в системах, схожих на Сонячну? Свою думку вони аргументували рядом теоретичних припущень про те, що землянам більше підійде для життя система зірки спектрального класу K., пише sunhome.ru.

Клас К представлений в Галактиці ще більшою кількістю зірок, ніж сонцеподібні світила, і це також переважно зірки-карлики. Температура їх поверхні нижча, ніж у Сонця - від 3000 до 5000 градусів Кельвіна, а видиме світло має яскраво виражений помаранчевий відтінок. Системи зірок класу К набагато старші Сонячної системи, і в них існує велика ймовірність виявлення придатної для життя екзопланети. Про те, якою має бути ця планета, вчені теж висунули низку припущень.

На їхню думку, перевага повинна віддаватися небесним тілам, які мають щільність Землі, але більшим нашої космічної батьківщини, принаймні, удвічі. Комп'ютерні моделі показують, що подібні планети можуть краще зберігати атмосферу і нададуть більш щільний озоновий шар, що захищає від радіації. Опоненти авторів нової гіпотези вказують на те, що на подібних планетах сила гравітації повинна бути виражена набагато сильніше, ніж на Землі. Це не тільки ускладнить перебування людей на поверхні і перешкодить культивування земних рослин, але і знижує шанси зародження власного органічного життя на цих екзопланетах.

Разом з тим, обидві фракції у складі Міжнародної астрономічної ради впевнені, що пошук екзопланет повинен стати одним з найважливіших завдань сучасної науки. Вчені зобов'язані цікавитися всіма космічними тілами, які можуть виявитися колискою органічного життя або виявляться придатні для заселення людиною.

Прокоментував співробітник ІКД РАН, кандидат фізико-математичних наук Борис Морозов.
«Дослідження планет за межами Сонячної системи, - сказав він, - давно вже виділилося в особливий напрямок астрономічної науки. Людство всерйоз зацікавилося можливістю знайти іншопланетне життя або придатні для колонізації космічні об'єкти.

Разом з тим зараз дуже складно робити однозначні прогнози - яким повинен бути новий будинок людства. Знання про зірки і планети оновлюються дуже часто, постійно з'являються нові наукові дані, і тому не виключено, що через сторіччя ми будемо шукати не оранжевих карликів, а, припустимо, білих гігантів або ще який-небудь тип світил.

Що ж стосується зірок класу К, то для людства вони можуть виявитися занадто холодними. Навіть якщо на планеті, яка обертається поблизу, буде виявлена ​​придатна для дихання атмосфера, клімат її може бути занадто холодним для людей. Фактично, зараз ми опиняємося в патовому становищі: не можемо думати про далеку космічну експедицію, не представляючи її кінцевої мети, але й визначити мету ми здатні, тільки прибувши на її орбіту. Коли - саме «коли», а не «якщо» - люди почнуть освоювати космос, цей процес буде дуже повільний. Як людина, що  обмацує перед собою грунт на болоті, ми будемо повільно і ретельно підбирати мету своїх польотів.

Але як би не проходив цей процес, важливо те, що почався він вже зараз, що пошук екзопланет привернув увагу не тільки вчених з вузькою науковою спеціалізацією, але й широкі верстви громадськості. Саме цей стартовий етап дуже важливий для всього галактичного майбутнього людства ».

За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 2233 | Дата публікації: 08-09-2012 | Додав: adminA | Теги: Пошук будинку для людства | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]