Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 26-04-2024
Головна » 2022 » Березень » 19 » Походження Астерікса і Обелікса встановили вчені
13:49
Походження Астерікса і Обелікса встановили вчені


Нова робота ставить під сумнів традиційні уявлення про те, звідки прийшли галли.

Залізний вік на території сучасної Франції – предмет багатьох наукових дискусій. Річ у тім, що галлів, які населяли тоді ці землі, регулярно представляють як прямих предків сучасних французів. Галли – це кельтські племена, які, за однією з гіпотез, прийшли в Європу з Причорномор’я. Друга гіпотеза говорить про їх автохтонне походження на території між Рейном і Дунаєм. Втім, і в її рамках стародавні предки кельтів все одно прийшли зі сходу.

Галлами кельтів, що заселили територію сучасної Франції, назвали римляни, які зіткнулися з ними в IV столітті до нашої ери. Тоді племена під командуванням вождя Бренна виступили проти Римської республіки настільки успішно, що розграбували Рим. І навіть після її завоювання Цезарем Галлія протягом століть залишалася великою проблемою для римських правителів.

Галли вміли не тільки воювати, а й виготовляти вишукані предмети. Це карнікс, духовий інструмент залізного віку, знайдений у галльському святилищі у Франції

Останнім часом з’явилося значне число наукових робіт, в яких спільноти залізного віку описують через матеріальну культуру і похоронну практику, — і автори цих робіт часто говорять, що племена галлів були сильно роз’єднані, мали різні культури і взагалі не зовсім родичі.

Французькі вчені під керівництвом Клер-Еліз Фішер (Claire-Elise Fischer) провели генетичний аналіз останків 49 осіб, датованих бронзовим і залізним століттями. Зразки взяли з поховань, що знаходяться в різних регіонах сучасної Франції. Результати представлені в роботі, опублікованій в журналі iScience.

Порівняння генома людей залізного віку з людьми бронзового століття важливо ось з якої причини. Традиційно з галлами пов’язують поширення на захід Європи гальштатської культури, яку заведено відносити до залізного віку. Але вже досить давно археологічні знахідки змінили уявлення про Гальштат, і стало ясно, що перші два його періоди (A і В — по періодизації, зробленої німецьким археологом Рейнеке на початку XX століття) належать до епохи бронзи.

на карті позначені поховання, з яких брали зразки для дослідження

Дослідники розглядали три популяції як предків галлів: західноєвропейських мисливців-збирачів часів до неоліту, ранніх неолітичних землеробів, а також степовиків-причорноморців, чиї гени були принесені на захід Європи представниками культури дзвоновидних кубків.
   
Вчені не знайшли істотних відмінностей за останніми двома компонентами між популяціями бронзового і залізного століть з півдня і півночі сучасної Франції. Водночас вони існують на регіональному рівні — але тільки у людей залізного віку.

Іншими словами, аналіз показав відсутність капітального генетичного розриву між групами бронзового і залізного століть. При цьому зразки, що відносяться до залізного віку, мають помітні регіональні відмінності.

У геномі людей, що жили на півночі Галлії, знайшли гени, характерні для населення Британії. А в зразках з півдня – гени, типові для іберійців. Цікаво, що археологічні знахідки підтверджують такий зв’язок з сусідами. Наприклад, поховання на півночі схожі на типові для Британії (так звані круглі будинки).

Незважаючи на такі регіональні варіації, дослідники прийшли до висновку, що значного притоку «сторонніх» генів не було і перехід від бронзи до заліза галльські племена здійснили самостійно, всупереч більш раннім гіпотезам. Вони пов’язують цей культурний перехід з прогресивними місцевими економічними змінами, а не з масовим припливом алохтонних (зовнішніх за походженням) груп.

На жаль, автори роботи ніяк не коментують той факт, що зброя і предмети матеріальної культури, типові для Галлії раннього залізного віку, спершу з’являються на схід від неї, поступово просуваючись від території сучасної Чехії на захід.

Робота цікава тим, що вперше встановлена генетична однорідність серед регіональних груп, що характеризуються різними археологічними культурами. Ця геномна гомогенізація, мабуть, пов’язана з мобільністю людей між регіонами, а також з припливом генів з Британії та Іберії.

Таким чином, результати в цілому підтверджують походження сучасних французів від галлів і їх предків, причому аж до бронзового століття.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Цікаві науковцям новини | Переглядів: 286 | Дата публікації: 19-03-2022 | Додав: adminA | Теги: походження Астерікса і Обелікса, вчені | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]