Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Нд, 08-09-2024
Головна » 2024 » Червень » 26 » Поява землетрусів та виверження вулканів на Землі - яка космічна аномалія їх спричинила
11:54
Поява землетрусів та виверження вулканів на Землі - яка космічна аномалія їх спричинила


Якщо наукова гіпотеза правильна, це може означати, що землеподібні планети з активною тектонікою плит є значно рідкіснішими, ніж вважалося.

Потенційне зіткнення Землі з планетою Теєю могло не тільки створити Місяць, але й запустити на нашій планеті тектоніку плит через тепло, що виникло від удару.

Вважається, що коли дві планети зіткнулися, уламки, які відлетіли вбік, застрягли на орбіті молодої, пошкодженої Землі і призвели до утворення Місяця.

Згідно з новим дослідженням, удар міг породити й тектоніку плит — двигун, який надає руху гігантським континентальним та океанічним плитам Землі і викликає землетруси, виверження вулканів і, зрештою, зміну поверхні нашої планети приблизно кожні 200 мільйонів років.

Ще однією підказкою, на думку вчених, є виявлені в західній Австралії камені з кристалами, що утворилися близько 4,4 млрд років тому – з геологічного погляду, невдовзі після того, як Тея зіткнулася із Землею.

Бредфорд Фоулі, геофізик з Університету штату Пенсільванія, вважає, що ідея тектоніки плит, яка почалася внаслідок зіткнення планет, має сенс, але це не єдиний спосіб виникнення тектоніки.

Альтернативне пояснення, яке дослідження не спростовує, каже він, полягає в тому, що початкове формування ядра планети могло зробити його достатньо гарячим для початку тектонічної активності.

Завдання подібних досліджень, зазначає їхній співавтор доктор Цянь Юань із Каліфорнійського технологічного інституту, полягає в тому, щоб точно уявити фізичний стан нашої планети понад чотири мільярди років тому.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 57 | Дата публікації: 26-06-2024 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]