Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 28-03-2024
Головна » 2019 » Травень » 10 » Поява сонячного вітру - вчені знайшли можливі причини
20:36
Поява сонячного вітру - вчені знайшли можливі причини


 


Вчені знайшли можливі причини появи сонячного вітру

Фахівці Фізичного інституту імені П.М. Лебедєва РАН уточнили природу появи сонячного вітру. Відкриття допоможе зробити прогнозування космічної погоди більш ефективним, повідомила в середу прес-служба Російського наукового фонду (РНФ), чиїм грантом підтримано дослідження.

Сонячний вітер у вигляді потоку заряджених частинок, які постійно викидаються Сонцем, поширюється в усіх напрямках, відстань від Сонця до Землі він долає за два-три дні. Вплив сонячного вітру на атмосферу і магнітне поле Землі є однією з причин магнітних і іоносферних збурень, він вважається одним з головних факторів космічної погоди.

“Співробітники Фізичного інституту імені П.М. Лебедєва РАН детально вивчили рух плазми в сонячних макроспікулах (одному з найменш вивчених явищ на Сонці) і припустили, що саме вони відповідають за утворення корони Сонця – зовнішньої газової оболонки нашої зірки, в якій народжується сонячний вітер”, – йдеться в повідомленні.

Макроспікули – ниткоподібні утворення на краю сонячного диска, що утворюються в результаті підйому плазми з нижніх шарів сонячної атмосфери в корону Сонця на висоту від 10 тис. км і вище. Явище, яке на фотографіях нагадує вогненну бахрому, сьогодні залишається недостатньо вивченим. Дослідники проаналізували зображення, створені протягом шести років рентгенівським телескопом AIA на борту Обсерваторії сонячної динаміки (SDO), виведеної в космос NASA спеціально для спостережень за Сонцем. В цілому автори роботи детально досліджували переміщення 330 макроспікул.

“Порівнявши отримані дані з теоретичними траєкторіями, автори наукової роботи встановили, що макроспікули втрачають по дорозі частину енергії або маси, а швидше за все – і те й інше. Одержувачем втраченої речовини і енергії може бути тільки корона Сонця. Під дією даного процесу корона сонця повинна нагріватися, а також буде рости її маса, надлишок якої повинен залишати Сонце у вигляді сонячного вітру”, – повідомляє прес-служба РНФ, додаючи, що вчені не виключають, що саме макроспікули є причиною появи гарячої корони у Сонця і зірок сонячного типу.

“Не дивлячись на важливість даної дисципліни [вивчення космічної погоди], прогноз швидкості сонячного вітру все ще містить великі неточності. Ціна ж цих помилок в міру розгортання все нових супутникових угруповань і при розширенні освоєння космосу людиною буде тільки рости. Можливо, тепер, коли стала зрозумілішою роль одного з  факторів космічної погоди, який раніше не брався до уваги, точність таких прогнозів вдасться зробити вищою”, – вважає головний науковий співробітник лабораторії рентгенівської астрономії Сонця Фізичного інститут імені П.М. Лебедєва РАН, професор Сергій Богачов, чиї слова наводяться в повідомленні.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 1034 | Дата публікації: 10-05-2019 | Додав: adminA | Теги: сонячний вітер, вчені, можливі причини | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]