Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пн, 20-05-2024
Головна » 2024 » Травень » 8 » Пояснення вчених - чому сон заспокоює нервову систему
14:12
Пояснення вчених - чому сон заспокоює нервову систему


Вчені вивчали розлади сну у людей протягом більш ніж двох десятиліть, щоб довести, що хороший нічний сон є ідеальним засобом від емоційного стресу.

Результати дослідження вони опублікували в журналі Nature Reviews Neuroscience.

Вчені провели дослідження, щоб отримати справжнє розуміння механізмів, які лежать в основі того, як сон допомагає нам справлятися з нашими поганими спогадами.

Виявляється, що механізм боротьби зі стресом закладений в самому організмі людини, у мозку. У ньому під час сну відбуваються хімічні процеси, які і допомагають нам пережити стрес та подолати неприємні спогади.

Команда дослідників переконана, що певні речовини (наприклад, серотонін і норадреналін) регулюються під час сну, і є вирішальними для обробки спогадів і нашого довгострокового психічного здоров’я.

Серотонін – це хімічна речовина, яку виробляють нервові клітини і яка передає сигнали між ними. Це допомагає нам оцінювати та розуміти навколишній світ.

Норадреналін дозволяє нам оцінювати небезпеку та реагувати на неї.

Обидві речовини “вимикаються” під час швидкого сну, і це створює можливість для мозку брати участь у процесах, які інакше неможливо виконати, коли ми не спимо.

«Ми знаємо, що при безсонні або інших розладах сну, коли люди часто прокидаються, підвищується ризик розвитку проблем із психічним здоров’ям. Наша гіпотеза полягає в тому, що ці пробудження призводять до того, що ці люди можуть бути не в змозі регулювати погані спогади», – каже автор дослідження Рік Вассінг.

Під час фази швидкого сну мозок людини ніби обробляє емоції в умовах з низьким рівнем норадреналіну, а на ранок людина прокидається і відчуває, що погані спогади втратили свою емоційну силу. Людина відчуває, що все не так вже й погано, і вона здатна подолати любі труднощі.

Як вважають вчені, більш глибоке вивчення цього питання може значно полегшити життя людей.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини психології | Переглядів: 36 | Дата публікації: 08-05-2024 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]