Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 26-04-2024
Головна » 2019 » Липень » 11 » Побудували першу в світі гігантську вертикальну ферму в тунелі у Південній Кореї
16:47
Побудували першу в світі гігантську вертикальну ферму в тунелі у Південній Кореї


 

У Південній Кореї побудували першу в світі гігантську вертикальну ферму в тунелі

У Південній Кореї компанія NextOn побудувала першу в світі вертикальну ферму в тунелі, до того ж ця ферма є одна із найбільших в світі, і найбільша в Південній Кореї.

На вертикальній фермі NextOn урожай вирощують за допомогою гідропоніки. Це означає, що рослини не поміщають в грунт. Замість цього їх коріння занурюють в розчин з поживними речовинами.

Природного освітлення також не потрібно - його замінюють неоново-рожеві світлодіоди. Ферма загальної площею 2300 кв. м стала першою в світі фабрикою рослин, обладнаної в тунелі. Його проклали в 1970 році під автомагістраль, але закрили в 2002.

Через 15 років NextOn орендувала приміщення у держави і перетворила його в розумну ферму. На даний момент це найбільша гідропонна система в Південній Кореї і одна з найбільших в світі.

На вертикальних грядках вирощують 60 видів овочів і фруктів - для кожного сорту індивідуального підбирають настройки освітлення, вологості і рівня CO2. Температура повітря в тунелі коливається в межах 10-22 градусів Цельсія, що позитивно позначається на темпах появи врожаю.

Також, щоб стимулювати зростання сходів, працівники ферми включають класичну музику. Поки створення вертикальних ферм обходиться дорого і більшість з них не приносять прибутку.

У NextOn стверджують, що знизили витрати наполовину за рахунок використання старого тунелю - приміщення не довелося будувати з нуля. Також компанія самостійно розробляє світлодіоди і обладнання для ферм, що скоротило витрати відносно того, якби вони замовляли його у сторонніх постачальників.

У серпні ферма в тунелі почала поставляти свою продукцію місцевої мережі супермаркетів і великої мережевої пекарні. Перспективи NextOn планує збільшити число грядок, які поки займають лише третину тунелю, а також почати вирощувати дорогі сорти фруктів і медичні трави.

«Населення старіє, а темпи урбанізації наростають, тоді як кількість людей, зайнятих в сільському господарстві, скорочується», - вказує професор ботаніки Сеульського університету Сон Юн Ік. За останні 40 років населення в сільській місцевості в Південній Кореї скоротилось на 50%.

На думку експерта, розумні ферми допоможуть вирішити проблему нестачі робочої сили. Міністерство сільського господарства вже пообіцяло збільшити інвестиції в розвиток розумного фермерства і розширити їх площі з 4 тисяч га до 7 тисяч.

У липні найбільша вертикальна ферма в світі відкрилася в Лас-Вегасі на території колишнього фармацевтичного складу. Система грядок займає площу 20 тисяч кв. м і дозволяє вирощувати до 9,5 тисячі порцій листової зелені щодня. Власник ферми - компанія Oasis Biotech - розраховує, що проект окупиться вже в 2019 році.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новітні технології | Переглядів: 586 | Дата публікації: 11-07-2019 | Додав: adminA | Теги: перша в світі гігантська вертикальн, південна корея, тунель | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]