Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 25-04-2024
Головна » 2020 » Жовтень » 9 » Пластик із відходів, який не потрібно перероблювати, створили вчені
13:55
Пластик із відходів, який не потрібно перероблювати, створили вчені


Вчені створили пластик із відходів, який не потрібно перероблювати. Він сам розкладається за рік.

Німецькі науковці створили пластик із промислових відходів, який не потрібно перероблювати, бо в ньому залишаються мінери. Мікроорганізми на звалищі розщеплять його за 6 — 12 місяців.

Про це повідомляє Інститут виробничих систем і технологій проєктування Товариства Фраунгофера.

Вчені захотіли розв'язати дві проблеми: зменшити використання нафти для виробництва пластика та зменшити забруднення.

Для виробництва нового пластика вчені взяли жири, що залишаються після промислового виробництва. У жирах міститься високий рівень мінералів. У спеціальному пристрої бактерії перетворюють залишки на біополімер, але такий пластик ще не готовий до використання, бо йому треба затвердіти.

Створений біопластик схожий за властивостями на поліпропілен — тобто може утримувати тепло. Тому вчені пропонують використовувати його для одноразових виробів, які неможливо використати повторно.

Якщо такий пластик викинути на сміттєзвалище, мікроорганізми допоможуть йому розщепитися за шість — дванадцять місяців.

Чому існує проблема забруднення води пластиком?

Тому що це дешевий і дуже поширений матеріал. За оцінками Міжнародного союзу охорони природи, щороку у світі виробляється понад 300 мільйонів тонн пластику. З них щонайменше 8 мільйонів потрапляють у воду як відходи.

Чому вони небезпечні? Передусім тому, що мікрочастинки пластику випадково потрапляють в організми тварин. А оскільки ті не можуть перетравити пластик, то він травмує їх ізсередини або стає середовищем для розвитку паразитів і бактерій. Як наслідок — більше тварин гине.

А ще ці частинки пластику потрапляють у воду та їжу, яку їмо та п’ємо ми з вами, — через морепродукти або очищену морську воду. Токсичні складники пластиків осідають у нашому організмі, а деякі мають підтверджені канцерогенні властивості.

Вчені працюють над тим, щоб створити альтернативу пластику та навчитися його перероблювати. Наприклад, німецькі науковці виявили новий штам бактерії, яка харчується токсичним пластиком.

А хіміки з Массачусетського технологічного інституту США (МІТ) придумали, як створити термореактивну пластмасу, що піддається вторинній переробці, а в Австралії заявляли, що розробили та запатентували пристрій, що може утилізувати пластик, який досі не підлягав переробці.

 


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новітні технології | Переглядів: 390 | Дата публікації: 09-10-2020 | Додав: adminA | Теги: пластик із відходів, не потрібно перероблювати, вчені | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]