Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 29-03-2024
Головна » 2016 » Липень » 8 » Планету з трьома сонцями астрономи відкрили
23:22
Планету з трьома сонцями астрономи відкрили


 

Астрономи з університету арізони (США) виявили в сузір'ї Центавр екзопланету, яка обертається навколо трьох зірок.

Планета одержала назву HD 131399Ab. Її маса в чотири рази більше, ніж у Юпітера, а орбіта – вдвічі більше, ніж у Плутона. Вік екзопланети становить 16 мільйонів років, а температура на поверхні – 580 градусів Цельсія. Вона віддалена від Землі на 320 світлових років.

Вчені вважають, що HD 131399Ab обертається навколо найяскравішої зірки в системі, маса якої на 80% більше, ніж у Сонця. Її називають "Зірка А". Дві інші зірки – "Зірка B" і "Зірка C" – менш масивні і обертаються навколо один одного. Разом три зірки рухаються навколо спільного центру мас.

Планета робить один оборот навколо Зірки А" приблизно за 550 земних років. За словами одного з авторів відкриття Кевіна Вагнера, приблизно половину цього часу мешканець цієї планети міг би спостерігати в небі три сонця.

Дослідники відзначають і іншу цікаву особливість HD 131399Ab. Вона розташована досить далеко від самої масивної зірки, і якби відстань було ще більше, то могла б покинути межі системи.

"Те, що планета так далеко від основної зірки і так близька до інших зірок, дійсно приголомшливо", - говорить Кевін Вагнер.

Американські вчені виявили екзопланету за допомогою телескопа Very Large Telescope, який належить Європейській південній обсерваторії і розташований в чилійській пустелі Атакама. Вона була відкрита методом прямого спостереження, що також робить її особливою. За допомогою даного методу можна побачити тільки великі, гарячі планети, віддалені від своєї зірки. Тому кількість екзопланет, виявлених подібним методом, дуже невелика.

 

 


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 1197 | Дата публікації: 08-07-2016 | Додав: adminA | Теги: астрономи, планета з трьома сонцями | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]