Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 29-03-2024
Головна » 2017 » Травень » 16 » Планету з легкої матерії, як пінопласт вчені відкрили
23:37
Планету з легкої матерії, як пінопласт вчені відкрили


 

 

Астрономи виявили у сузір'ї Секстант вкрай незвичайну екзопланету, що складається з матерії, здатної позмагатися у легкості з пінопластом.

"Ця планета у буквальному сенсі "роздулася" — вона важить приблизно у п'ять разів менше від Юпітера, але при цьому вона на 40% більша за нього.

Її щільність приблизно дорівнює за цим показником пінопласту, завдяки чому її атмосфера є рекордно великою. Це робить її ідеальним полігоном для перевірки наших методик вивчення екзопланет", — заявив Джошуа Пеппер з університету округу Лехай у Бетлехемі (США), інформують УНІАН , посилаючись на РІА Новости.

Спочатку планетологи припускали, що вони мають справу з великим газовим гігантом або навіть коричневим карликом, однак подальші спостереження за планетою показали, що відкрита ними екзопланета KELT-11b є відносно невеликим, але при цьому унікальним і вкрай незвичайним об'єктом.

Як виявилося, зовнішні оболонки KELT-11b, планети розміром з Юпітер, були незвичайно сильно роздуті — її щільність становила 0,09 грама на кубічний сантиметр, що трохи більше від щільності пінопласту — 0,05 грама на кубічний сантиметр, і вище від щільності земного повітря приблизно в десять разів.

Причиною такого "роздуття", як вважають вчені, є те, що ця планета розташована незвично близько до зірки HD 93396, яка виділяє незвично багато енергії на останніх стадіях її перетворення на червоного гіганта. Вона робить один оберт навколо світила за неповних п'ять днів і розташована приблизно в п'ять разів ближче до нього, ніж Меркурій до Сонця.

Завдяки цьому атмосфера KELT-11b розпечена до температури 1400 градусів Кельвіна, що могло змусити її розширитися до настільки великих розмірів.

Нещільна та велика атмосфера KELT-11b, як зазначають вчені, робить її особливо цікавою для розкриття таємниць хімічного складу планет-гігантів, а також перевірки нових методик пошуків слідів життя й оцінки населеності землеподібних планет, чиї атмосфери у сотні разів менш зручні для вивчення за рахунок меншої товщини й меншої однорідності їхнього складу.

 


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 1103 | Дата публікації: 16-05-2017 | Додав: adminA | Теги: пінопласт, легка матерія, планета, вчені | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]